EHO, Nekategorizirano

Udruga Sindrom Down 21 predstavila humanitarnu izložbu fotografija svojih članova

foto HINA/ Mario STRMOTIC

“Našom fotografijom za bolji grad” naziv je izložbe fotografija koje su u Splitu slikale osobe sa Downovim sindromom koja je u petak, zbog epidemioloških mjera, predstavljena online iz Kuće jezika i kulture na splitskom Peristilu.

“Predstavljeno je 37 fotografija koje je odabrao fotograf Ivo Pervan koji je u tri šetnje Splitom predvodio članove udruge ‘Sindrom Down 21’ i davao im upute kako treba fotografirati i kako nastaju kvalitetne fotografije”, rekla je predsjednica Politkulture – Opservatorija kulturnih politika Nansi Ivanišević, koja je u suradnji “Inicijativom Down for life” organizator izložbe.

Dodala je da se izložbom željelo omogućiti Splićanima, nešto drukčijih sposobnosti, da pokažu kako vide i osjećaju svoj grad učeći i primjenjujući nova znanja.

Članovi “Udruge Sindrom Down 21” zahvalili su organizatorima na izložbi te istaknuli kako su o fotografskom zanatu puno naučili od fotografa i mentora Ive Pervana.

Pervan je kazao kako se i on fotografiranju učio i usavršavao gledajući kako drugi rade.

“Puno o fotografiranju možete naučiti ako gledati kako to rade drugi,” poručio je Pervan osobama sa Sindromom Down.

Prezentacija izložbe fotografija praćena je zvucima glazbe iz baleta “Orašar” Petra Iliča Čajkovskog jer, kako je rečeno, ustanovljeno je da osobe s Downovim sindromom rado slušaju upravo tu glazbu.

Izložba ima i humanitarnu narav tako da zainteresirani mogu sudjelovati u kupnji fotografija, a novac od prodaje, kako je rečeno, bit će namijenjen kao pomoć udruzi “Sindrom Down 21”.(Hina)