Aktivizam, Nekategorizirano

Lupinizam za autizam: Izložba fotografija za djecu s autizmom renomiranog umjetnika

Stephan-Lupino-Autizam1“Lupinizam za autizam” je izložba fotografija djece s autizmom koju potpisuje renomirani hrvatski i svjetski umjetnik Stephan Lupino koji se spremno odazvao humanitarnoj akciji Udruge za autizam Sunce iz Nove Gradiške kako bi pomogao u prikupljanju sredstava za završetak uređenja i opremanja senzornoga parka u dvorištu zgrade koju je Udruga dobila na korištenje od Grada Nova Gradiška, koji ju i inače prati u svim akcijama.

Ostvarena je zahvaljujući prije svega umjetniku svjetskoga glasa Stephanu Lupinu, Gradu NG, Gradskom muzeju NG, ali i zahvaljujući velikom trudu Udruge Sunce, predsjednici Vesni Mijatović i voditeljici Odjela za pomoć djeci s autizmom Meliti Dragić.

Kao i uvijek do sada, Udruga za autizam Sunce, uz humanitarne akcije, priredi i vrijedne kulturne događaje, pa je i ovoga puta bilo tako.

Udruga je puno toga uz pomoć Grada, ali i mnogobrojnih ljudi velikoga srca, napravila kako bi pružili što kvalitetenije terapije djeci kojoj je to potrebno, a time i život njihovih obitelji olakšalo.

Sredstva su i s nekoliko zadnjih humanitarnih akcija i koncerata, pa tako i s ove izložbe, kao i večerašnjeg koncerta, namijenjena završetku uređenja i opremanja senzornoga parka. I Gradski muzej NG i ravnateljica dr. Mariji Mihaljević spremno su prihvatili sudjelovanje u ovoj akciji.

Izložba fotografija djece s autizmom novogradiškoga Odjela, kao i dio umjetničkih djela Stephana Lupina, slikara, kipara i fotografa, otvorena je na blagdan sv. Nikole 6. prosinca i poklon je svoj djeci, mladima i odraslima kako bi upoznali svijet djece s autizmom i kako bi dodatno osvijestili kako su oni ravnopravni članovi naše zajednice i kako trebaju naše prijateljstvo i razumijevanje.

Umjetnički radovi moći će se razgledati do kraja siječnja 2019. godine.

Stephan Lupino sudjelovao je i u humanitarnoj akciji za djecu oboljelu od leukemije, za djecu sa down sindromom, a prigodom ove izložbe s tim projektima posjetitelji se mogu upoznati kroz video prikaz kao i s projektima “Vatreno srce”, te “Lupinizam ili socijalna osviještenost”.

Za ovu prigodu umjetnik je izradio i unikatne križeve koje možete kupiti i na taj način pomoć Udruzi za autizam Sunce dovršiti senzorni park.

Među okupljenima na otvorenju izložbe posebno su pozdravljena djeca s autizmom, njihovi roditelji i djelatnici Odjela za autizam Sunce, a s umjetničkim radom Stephana Lupina, kao i spremnošću da se odazovu ovoj akciji, govorila je dr. Marija Mihaljević. Istaknula je među ostalim kako je Lupino svijet glamura odlučio zamijeniti hrvatskom stvarnošću onoga trenutka kada je njegova i naša zemlja proživljavala najteže dane i zabilježio je na fotogarfijama istinu s kojom je tijekom i poslije Domovinskoga rata živio hrvatski čovjek.

– Odlučio se vratiti i činiti DOBRO – naglasila je dr. Mihaljević. Također je najavila i veliku izložbu Stephana Lupina za Noć muzeja u Gradskom muzeju Nova Gradiška krajem siječnja 2019. godine.

Svima koji su se spremno kao i uvijek odazvali pomoći u organizaciji i realizaciji i ove humanitarne akcije i kulturnih događanja za one najranjivije zahvalila je u ime Udruge “Sunce” predsjednica Vesna Mijatović.

Stephan Lupino bio je kratak u svom obraćanju, ali svojim radom, umjetničkim djelima u službi najpotrebitijih potvrdio kako je veličina čovjeka u jednostavnosti, iskrenosti, empatiji i djelovanju za DOBRO.

Izložbu je otvorio novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić i tom prigodom, među ostalim naglasio:

– Izuzetno mi je drago što smo svi zajedno nazočni ovom humanitarnom događaju. U ime Grada Nova Gradiška svima želim od srca zahvaliti. Naše Vesna Mijatović i Melita Dragić svake godine dižu granice svojega rada za ljestvicu više i zanima me što će nas dočekati slijedeće godine jer svaki puta nadmaše same sebe. Dovedu nam vrhunske umjetnike, vrhunske glazbenike i vrhunske sadržaje koji upotpunjuju sliku Nove Gradiške kao grada kulture. Obratio bih se i svom prijatelju Lupinu jer izuzetna mi je čast što imamo jednog takvog umjetnika koji prezentira našu djecu, naše ljude iz ovog grada. Stephane ja ti se zahvaljujem i jedino kako ti se možemo odužiti jest da nađemo mogućnosti da tvoj trag u obliku tvoje skulpture kroz dogledno vrijeme postavimo negdje u gradu. Ja se nadam da će Novogradiščani to podržati i da će Lupino na taj način ostati zauvijek u našemu gradu – rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Otvorenje izložbe “Lupinizam za autizam” glazbenim nastupom oplemenili su Željko Krušlin-Kruška i Zoran Sambolek, a tom prigodom istaknuli kako su oni zapravo zahvalni na pozivu sudjelovati u ovako vrijednom kulturno-humanitarnom događaju.

Za cjelokupni, izniman doživljaj prilikom razgledavanja izložbe zaslužne su i glazbenim izvedbama profesorice flaute i gitare Ivana Kljajić i Paulina Kovačević iz Slavonskoga Broda.
Unikatne križeve koje je izradio Stephan Lupino, kao i druge njegove umjetnine možete razgledati u Gradskom muzeju i kupiti ih te na taj način u ovom vremenu Došašća učiniti dobro djelo-pomoći djeci s autizmom, ali i drugoj djeci s teškoćama u razvoju jer sve što ova Udruga radi, radi za sve potrebite kojima je naša pomoć svakodnevno neophodna.

S križem se rađamo, živimo i odlazimo s ovoga svijeta. Veliki križ nose roditelji djece s autizmom i uopće djece s teškoćama u razvoju, ali uvijek kažu da ih upravo ta djeca čine boljim i plemenitijim ljudima. Pomozimo im nosti njihov KRIŽ i budimo im Šimun Cirenac.

Anita Blažinović, In portal