Nekategorizirano, Svijet

Tunis donio povijesni zakon o suzbijanju nasilja nad ženama

tunis_crNovi zakon, koji će na snagu stupiti iduće godine, nasilje nad ženama definira kao ‘bilo kakvu vrstu fizičke, moralne, seksualne ili ekonomske agresije’ nad ženama koje je bazirano na spolnoj diskriminaciji.

Kako navodi Humans Right Watch (HRW), zakon sadrži ključne elemente definicije obiteljskog nasilja koje preporučuje Priručnik Ujedinjenih naroda za zakonodavstvo o nasilju nad ženama, prenosi Vox Feminae.

– Ovaj zakon je testna smjernica za ženska ljudska prava u Tunisu – kazala je Amna Guellali, direktorica HRW-a u Tunisu.

– Tunis je oduvijek portretiran kao jedna od najnaprednijih država u regiji po pitanju ženskih prava. S ovim zakonom, zadržat će svoju poziciju pionirke ženskih prava u regiji.

Iako se Tunis može pohvaliti kako je jedna od progresivnijih zemalja u regiji, aktivisti/kinje za ljudska prava upozoravaju kako su žene u Tunisu još uvijek diskriminirane. U istraživanju koje je 2010. godine proveo Nacionalni obiteljski ured, čak je 47 posto ispitanih žena kazalo kako je doživjelo obiteljsko nasilje. Unatoč tome, do donošenja prošlotjednog zakona u Tunisu nisu postojale nikakve zakonske legislative vezane uz obiteljsko nasilje.

Novi zakon, osim već spomenutog obiteljskog nasilja, usmjeren je i na suzbijanje ekonomskog nasilja te seksualnog nasilja u javnim prostorima. Zakon usvaja sveobuhvatan pristup u borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući preventivne mjere, specijalizirane policijske i tužiteljske jedinice, kao i pravne službe za žrtve nasilja.

– Sve ovo predstavlja revoluciju u legalnom sistemu, kao i revoluciju u mentalitetu. Do sada se smatralo kako je nasilje koje se događa u obitelji nešto što je privatna stvar te da bi se svaka obitelj zasebno trebala nositi s tim – objasnila je Guellali.