Nekategorizirano, Svijet

Turski predstavnik Reportera bez granica oslobođen optužbi u Istanbulu

Sud u Istanbulu oslobodio je Erola Onderoglua, turskog predstavnika Reportera bez granica (RSF), od optužbi da je provodio terorističku propagandu, otkrio je u srijedu njegov odvjetnik, prenosi Hina.

Onderoglu je bio na sudu zbog sudjelovanja u kampanji solidarnosti s ukinutim prokurdskim novinama Ozgur Gundem. Odvjetnik Tora Pekin objavio je da je oslobođen, a u istom procesu su optužbi oslobođeni i aktivistkinja za ljudska prava Sebnem Korur Fincanci i novinar Ahmet Nesin.

Trojac je bio u pritvoru, no pušten je nakon međunarodnih kritika. Suđenje je počelo u studenom 2016. godine.

Novine Ozgur Gundem zatvorene su nakon neuspješnog pokušaja puča u Turskoj u srpnju 2016. jer su navodno služile kao glasilo Kurdistanske radničke stranke (PKK), proglašene terorističkom organizacijom u Turskoj, ali i u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji.

“Duboko nam je laknulo zbog oslobađanja Erola Onderoglua i njegovih kolega. No tri godine apsurdnog procesa su nepravedna kazna same po sebi”, objavio je na Twitteru RSF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu medijskih sloboda.

Onderoglu je ranije ovog mjeseca otkrio da ga u studenom čeka novo suđenje zbog drugih optužbi za terorističku propagandu. Rekao je da ga se optužuje da je 2016. podržao peticiju sveučilišnih nastavnika koji su pozvali na kraj desetljeća dugog sukoba s Kurdima na jugoistoku države u kojem je dosad poginulo više od 40 tisuća ljudi.

Velik dio sveučilišnih nastavnika od tada je smijenjen zbog navodne podrške PKK-u.