Hrvatska, Nekategorizirano

Izazovi nejednakosti

izazovi_crNa okruglom stolu „Izazovi nejednakosti: što nam govore brojke i praksa“ koji je održan 13. veljače u Gradskoj knjižnici Vukovar, u suradnji Info centra za mlade Vukovar i Centra za mirovne studije, predstavljeni su rezultati CMS-ova istraživanja „Geometar nejednakosti“ i rad lokalnih udruga na smanjenju nejednakosti.

Maja Pleić iz Centra za mirovne studije, prezentirala je ključne rezultate istraživanja Geometar nejednakosti koji  pokazuju da je Hrvatska blizu prosjeka Europske unije što se tiče razine nejednakosti na nacionalnom nivou.

Najugroženije skupine u Hrvatskoj su ljudi stariji od 65 godina, od kojih je 83.6% u riziku siromaštva prije socijalnih transfera i mirovine. Ipak, ovaj nacionalni prosjek u sebi krije ogromne i zabrinjavajuće regionalne nejednakosti. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, umirovljenici žive s prosječnom mirovinom od 2018 kuna mjesečno, što je niže od prosječne mirovine u Hrvatskoj (2381 kuna) i nije dovoljno kako bi se pokrili svi osnovni troškovi života. Vukovarsko-srijemska županija je među županijama s najgorim indikatorima u zemlji – u ekonomiji, obrazovanju,  kvaliteti i standardu života.

Također, ovo nekadašnje industrijsko središte sada proizvodi samo 2,4% ukupnog BDP-a Republike Hrvatska, što ju sa 45,629 kuna po stanovniku smješta među najneproduktivnije županije. Pleić je naglasila kako istraživanje ukazuje da je situacija u županiji veoma zabrinjavajuća i dugoročno neodrživa te  zahtijeva velike promjene u javnim politikama, kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje ekonomske i društvene situacije i kako bi se smanjile nejednakosti između županija.

Na okruglom stolu, o iskustvu vlastitog rada na smanjenju nejednakosti iz perspektive mladih govorile su Karolina Šoš Živanović i Biljana Gaća iz Info centra za mlade Vukovar.  Unatoč postojanju Savjeta mladih kao savjetodavnog tijela koje bi trebalo promicati prava, potrebe i interese mladih u Vukovaru, postoje nerazumijevanja oko djelokruga ovog tijela i poteškoće s motiviranjem mladih da mu se priključe. Ovakva situacija znatno otežava institucionalni utjecaj na smjer politika za mlade. Jedan od takvih pokušaja je i donošenje Gradskog programa za mlade na kojem se aktivno radi već 4 godine, međutim još nije usvojen. Šoš Živanović naglasila je kako je jako važno da program bude usvojen što prije i da postoji koherentna politika na koju se Savjet mladih, gradska uprava i udruge mogu osloniti. Biljana Gaća osvrnula se na obrazovne politike u Vukovaru navodeći kako postoje velike nejednakosti glede uvjeta školovanja djece ovisno o školi koju pohađaju. Infrastrukturni problemi i manjak sredstava razlog su tome što u nekim vukovarskim školama učenici uživaju standard najbolje opremljenih zagrebačkih škola, dok u drugim imaju poteškoća s osnovnom infrastrukturom i uvjetima za rad. Iako postoje neki pomaci, značajan broj djece zakinut je za radne uvjete koji bi omogućili kvalitetno obrazovanje. Također, problem s neadekvatnim tj. nedovoljnim vrtićkim kapacitetima ostavlja neku djecu bez mogućnosti kvalitetne socijalizacije i učenja vještina koje bi im olakšale snalaženje u školskom sustavu.

Više informacija o istraživanju i okruglom stolu možete pronaći OVDJE.