Hrvatska, Nekategorizirano

Koruptivni rizici u javnim nabavama Grada Zagreba

korupcija_crCentar za mirovne studije i Institut za istraživanje korupcije iz Budimpešte (CRCB) pozivaju na predstavljanje rezultata istraživanja koruptivnih rizika, intenziteta tržišne utakmice i procjene društvenog gubitka u javnim nabavama Grada Zagreba u periodu 2011-2016 godine.

Istraživanje se bazira na analizi više od 5.900 natječaja Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, a u pripremi podataka za analizu korištene su metode ekstrakcije  i analize “velikih podataka”, izgradnje setova podataka, izgradnja baze u SQL-u i prebacivanje u SPSS. Za samu analizu podataka korištena je analiza koncentracije tržišta, analiza cijena i distorzije cijena (pomoću Benfordovog zakona i  analize zaokruženih brojeva), analiza koruptivnih rizika, analiza kompetitivnosti tržišta i analiza povezanosti ponuditelja međusobno (network analysis) te ponuditelja i  predstavnika tijela javne vlasti Grada Zagreba.

Trening je namijenjen znanstvenoj zajednici, pravosudnim tijelima koja se bave istraživanjem korupcije, nevladinim organizacijama i novinarima koji bi baze podataka i alate za pretraživanje mogli koristiti u detektiranju koruptivnih rizika i izračuna društvenih gubitaka zbog manjka kompetitivnosti u natječajima.

Predstavljanje istraživanja i metodološki trening održat će se u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112a, 10. i 11. listopada. Raspored možete pronaći OVDJE.