EHO, Nekategorizirano

U Bjelovaru održan okrugli stol “Resocijalizacija i reintegracija bivših zatvorenika”

Okrugli stol „Resocijalizacija bivših počinitelja kaznenih djela – izazovi i rješenja“ održan je u srijedu u prostorima Gradske vijećnice Bjelovar s namjerom da se počiniteljima kaznenih djela olakša povratak u društvenu zajednicu.
Autor: Branka Sobodić, Bjelovar.info
Naime, Udruga za unapređenje kvalitete življenja ”LET”, u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku, provodi projekt „Novi početak“ koji je sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu”.Cilj projekta stvaranje je uvjeta za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu, što se planira postići jačanjem kapaciteta organizacija civilnog društva, njihovim umrežavanjem i povezivanjem s dionicima iz lokalne zajednice – od nadležnih institucija do predstavnika županija i jedinica lokalne uprave.

Sudionici okruglog stola bili su: Milenka Slivar iz Županijskog suda u Bjelovaru, Drago Ivančić iz Zatvora u Bjelovaru, Martin Rogelj iz Probacijskog ureda Bjelovar, Abel Car iz PU Bjelovarsko-bilogorske, Dražen Matuš iz Centra za socijalnu skrb Bjelovar i Nenad Martinovski iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područni ured Bjelovar, te moderatorica Katarina Radat. Dok su uvodne pozdrave uputili voditeljica projekta Iva Jovović, predstavnici Ministarstva pravosuđa Josipa Maras- Babić i Goran Brkić, te zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

– Projekt ima 2 glavna stupa; jedan je usmjeren na povezivanje lokalne zajednice s udrugama i institucijama kako bi se stvorila mreža podrške u lokalnoj zajednici za osobe koje izlaze iz zatvorskog sustava, a drugi dio je namijenjen konkretnoj pomoći pružanja usluga osobama koje su izašle iz zatvorskog sustava, pojasnila je uoči okruglog stola voditeljica projekta Iva Jovović.

Josipa Maras-Babić pozdravila je okupljene te je napomenula da Ministarstvo podržava ovaj projekt.

– Što se tiče projekta „Novi početak“, mi smo već u suradnji s obje udruge – Udrugom Let i Društvom za socijalnu podršku. U rujnu smo sudjelovali na uvodnoj konferenciji i time smo dali punu podršku ovom projektu, a ciljevi su nam slični ili gotovi isti, poručila je Maras-Babić, potom zaželjevši projektu puno uspjeha.

Goran Brkić naglasio je pak važnost dobrog povezivanja.

– Osuđenik nije samo problem probacije i zatvorskog sustava, osuđenik je problem cijelog društva. Cijelo društvo se time treba baviti. Važnost njegove integracije u društvu je kruna svega ono što se radi unutar zatvorskog i probacijskog sustava. Počinitelji novog kaznenog djela predstavljaju dodatni posao za sve nas, stoga je izuzetno bitno naše dobro povezivanje, rekao je Brkić.

U ime domaćina Grada Bjelovara, Valna Bastijančić Erjavec otvorila je Okrugli stol.

– Ovo je jedna od važnih tema za naše društvo te mi je drago da danas mogu podržati ovaj okrugli stol. Resocijalizacija i reintegracija bivših zatvorenika nešto je čime se zasigurno susreće svaka država i o tome treba govoriti. Strah od nepoznatoga vjerojatno je najveći kamen spoticanja našeg društva u kojem se često susrećemo s predrasudama. Također, bivši zatvorenici sigurno se nose s brojnim stigmama koje im se nameću, kazala je zamjenica bjelovarskog gradonačelnika, naglasivši da su ovakve rasprave potrebne kako bi se građane osvijestilo na probleme s kojima se neki među nama susreću.

Inače, osim današnjeg okruglog stola u Bjelovaru, u planu su okrugli stolovi u Rijeci, Splitu i Osijeku, te završna konferencija koja će se u Zagrebu održati u u travnju 2021. godine.

Fotogalerija dostupna je ovdje.