Nekategorizirano, Stajališta

U ime obitelji: Vlada mora zaustaviti diskriminaciju zaposlenih žena zbog majčinstva

u-ime-obiteljiPovodom Međunarodnog dana žena, udruga “U ime obitelji” u četvrtak je uputila čestitke svim ženama te upozorila na oblike društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj suočava veliki broj žena, čime se krše njihova prava i narušava dostojanstvo, prije svega, na rad nedjeljom za žene koje rade u trgovinama, prenosi Hina.

Iz udruge “U ime obitelji” pozivali su Vladu RH da zaštiti žene koje rade u trgovinama osiguravanjem neradne ili odlično plaćene nedjelje, a sve zaposlene žene dosljednim provođenjem zakona koji žene na tržištu rada koje odabiru biti majke štiti od svakog oblika diskriminacije.

“Želimo skrenuti pozornost na društvenu nepravdu koju rad nedjeljom predstavlja upravo za žene – osobito majke i supruge koje rade u trgovinama. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od oko 180 000 zaposlenih u trgovinama, njih više od 100 000 su žene, a mnoge od njih prisiljene su raditi nedjeljom praktički bez plaće. Žene koje su zaposlene u trgovinama ponekad tjednima i mjesecima nemaju zajednički slobodan dan sa svojom obitelji – za što je najprikladniji dan upravo nedjelja”, stoji u priopćenju.

Brojna istraživanja su pokazala kako rad nedjeljom izrazito negativno utječe na zdravlje: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. Također, rad nedjeljom negativno utječe i na obitelj – ponajviše djecu čije majke s njima ne mogu provoditi zajedničko, nedjeljno, obiteljsko vrijeme, dodaje se.

Također, udruga “U ime obitelji” upozorava na učestalu diskriminaciju kojoj su na tržištu rada izložene žene koje odabiru biti majke.

“Česti su slučajevi da žene ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.
Prema istraživanju o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada koje je proveo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, čak 34,1 posto žena suočilo se s neproduživanjem ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2 posto dobilo je otkaz, 16,4 posto premješteno je na lošije radno mjesto, a 14,7 posto žena je smanjena plaća”, upozoravaju.

Osim toga, istraživanje pokazuje i da poslodavci učestalo ucjenjuju žene zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, pa su prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete.

Od sudionica istraživanja, njih 45,6 posto je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 39,8 posto suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8 posto je navelo kako im je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme, ističu iz udruge te dodaju kako će “U ime obitelji” nastaviti djelovati na zaštiti svih žena: od osiguravanje neradne nedjelje do sprječavanja svake diskriminacije, osobito diskriminacije trudnica i majki te ostvarivanje prava žena na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.