Aktivizam, Nekategorizirano

U Močvari tribina o srazu dviju najdugovječnijih svjetskih kultura

Izvor: i foto: Studentska bioetička radionica
Izvor: i foto: Studentska bioetička radionica

Organizacijski odbor Studentske bioetičke radionice, Udruženje za razvoj kulture „Urk“ i Udruženje studenata filozofije pozivaju na tribinu „Na Zapadu ljudi jedu ljude, a Istok se trudi da kao Zapad bude“ 28. travnja, 2016., Klub Močvara, Trnjanski nasip BB, Zagreb.

Europa je ušla u krizu s mnogo lica nakon što su na njene granice nahrupili izbjeglice iz ratom razorene i potpuno podijeljene Sirije.
Može li se tvrditi da Europljani nemaju nikakvu moralnu dužnost pomoći tim ljudima te zagovarati zatvaranje granica metalnom žicom, ili su stvari malo sivije nego što smo navikli čuti?

Odemo li samo 50 godina u prošlost u, primjerice, Iran i Teheran, vidjet ćemo mlade studente, žene i muškarce, kako hodaju uokolo bez kapuljača na glavi, bez pratnje očeva ili muževa, kako uživaju u studentskom životu baš kao što zamišljamo studentski život na Zapadu.

Živjeli su u drugoj kulturi, imali drugačije običaje, ali su u mnogočemu bitnome bili slični nama. Pola stoljeća kasnije, u Iranu, Afganistanu, Palestini, Siriji i većini ostalih arapskih zemalja, vladaju plemenski ratovi, a građanske slobode su rezervirane za vrlo uski sloj ljudi. Tamo gdje je nekad vladao moćni Saladin, u suvremeno doba vlada distopijski teror. Zašto? Gdje je pošlo po krivu? I gdje su bili Europa i Zapad dok se to odvijalo?

Ozbiljnost ove teme obuhvaća mnogo slojeva ljudske civilizacije i seže daleko, daleko u prošlost. Ono što nam se može učiniti kao izbjeglička kriza, zapravo je samo jedno, najvidljivije lice sraza dviju najdugovječnijih svjetskih kultura – Zapadne, bliblijske kulture te Istočne, kuranske kulture.

Gosti izlagači:
Karlo Mikić, student filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Krešimir Radeljić, grafički tehničar/grafički urednik
Luka Šiško, student filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Moderatori:
Ivana Kovačić
Ivan Bauernfreund

Izvor: www.facebook.com