Hrvatska, Nekategorizirano

Izložba “Povratak na mjesto zločina”: Slavni dani Galerije SC

Na sezonu 1990./1991. Galerije Studentskog centra podsjetit će se plakatima, pozivnicama i katalozima iz tog doba.
Na sezonu 1990./1991. Galerije Studentskog centra podsjetit će se plakatima, pozivnicama i katalozima iz tog doba.

Tih se godina galerijski prostor gotovo svakodnevno mijenjao okupljajući šaroliko društvo, od predstavnika raznih generacija tadašnje suvremene umjetnosti do pripadnika zagrebačke subkulturne scene.

Galeriju su vodile likovne umjetnice

te konceptualni kazališni umjetnik Damir Bartol-Indoš, nerijetko u društvu pripadnika “Kugle” i grupe SexA te sociologa Benjamina Perasovića.

“Iako je ta epizoda kratko trajala, jak kolektivni duh samih aktera scene koji su osmišljavali koncept programa pokazao je neke putokaze za druge projekte devedesetih godina, kao što je rad URK-a i kluba Močvara“, ističe se u najavi Studentskog centra.

U suradnji s umjetnicima koji su izlagali i nastupali u tadašnjoj Galeriji ESCE, na njezin će rad podsjetiti ekipa koja ju je vodila u posebno osmišljenom popratnom glazbeno-teoretskom programu.

Na prvom razgovoru, koji se organizira uz otvorenje izložbe, sudjelovat će nekadašnji kreativni tim galerije, Sonja Hindkjaer (danas Lucien), Helena Klakočar, Damir Bartol-Indoš, Zlatko Burić-Kićo, Benjamin Perasović, Kornel Šeper, Milan Vukšić-Ciki, Ivan Marušić-Klif, Romana Rožić, Aleksandar Dragaš te kao poseban gost na Skypeu Dušan Kojić Koja. 

S obzirom da su u Galeriji nastupali mnogi veliki bendovi alternativne scene, među ostalim, Fugazi, The Jesus Lizard, Disciplina kičme, Blurt, Sexa, Victimy Family, MegaCity Four, u srijedu će se održati dva koncerta – “Pajino jato” svira u spomen na Dragana Pajića Paju, i uz pomoć njegovih prijatelja, članova grupa Cul-de-Sac i Franz Kafka Ensemblea, a nastupit će i Zli bubnjari.

Sonja Hindkjaer i Helena Klakočar predstavit će u četvrtak izlagački program Galerije s nekoliko umjetnika koji su tada izlagali, Vlastom Delimar, Draženom Grubišićem, Antunom Maričićem, Vladom Martekom, Igorom Modrićem, Vlatkom Vincekom.

Dan kasnije će se kroz razgovor “Zemljopis promjene” predstaviti poglavlje strip knjige “Nemirno more” Helene Klakočar, koje govori o radu Galerije ESCE i o nikad održanom prosvjedu protiv njezina zatvaranja. Knjigu je, uz belgijsko, francusko, talijansko, slovensko i srpsko izdanje, prošle godine u Hrvatskoj objavio Vedis.

Ovaj i idući petak za program “Mala impro večera” otvorit će se prostor Kluba Kamov, koji je na katu unutar Galerije funkcionirao kao mjesto improvizacijske glazbe, na što će podsjetiti niz glazbenika.

Izložba se zatvara 15. travnja koncertom grupe Šumski, osnovane 1991. u Galeriji ESCE tijekom ‘impro sessiona’ članova Cul-de-Saca, koja sada tamo prvi put nastupa.