EHO, Nekategorizirano

U Osijeku otvoren Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Posi-OsijekSavjetnik u osječkom Područnom uredu Mario Burek rekao je da na ovom području djeluje mnogo udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom te očekuje da će s njima dobro surađivati

U Osijeku je 5. studenog 2018. otvoren prvi Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Događanju su prisustvovali predstavnici institucija na državnoj, područnoj i lokalnoj razini, predstavnici javnih tijela, civilnog društvate predstavnici akademske zajednice i medija.

Na predstavljanju Područnog ureda pravobraniteljica Anka Slonjšak je rekla kako se otvorenjem ureda žele približiti svim osobama s invaliditetom i zaštititi njihova prava koja će odsad moći ostvariti, a da ne moraju odlaziti u Zagreb. Osobe s invaliditetom tako se mogu javiti Područnom uredu ako, primjerice, nisu ostvarile određene naknade iz područja socijalne zaštite, ako imaju problema s dugotrajnim postupkom iz mirovinskog osiguranja ili u bilo kojem drugom slučaju u kojem im izvršna vlasti i mjerodavne institucije nisu omogućile ostvarivanje zakonom zajamčenih prava.

Dodala je kako će Područni ured raditi i terenske izvide i predlagati izmjene propisa te je najavila da se idući takav ured namjerava otvoriti 2019. u Splitu, a 2020. nastojat će se otvoriti i u Rijeci ili Puli.

Nezadovoljstvo osoba s invaliditetom zbog slabe dostupnosti usluga i nedovoljne informiranosti o pravima i mogućnostima, te načinima njihova ostvarivanja u dijelovima Hrvatske udaljenima od Zagreba, pokrenulo je već ranije inicijative da se osnivanjem područnih ureda pravobranitelj za osobe s invaliditetom približi osobama s invaliditetom u svim područjima Republike Hrvatske, ističe Anka Slonjšak.

Budući da je područje Slavonije, Baranje i Srijema kroz dulje razdoblje izloženo nepovoljnim gospodarskim i demografskim trendovima, siromaštvu i depriviranosti, uslijed kojeg su osobe s invaliditetom dodatno marginalizirane, inicijativa da se upravo u Osijeku otvori prvi područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom potekla je prije nekoliko godina od strane organizacija i udruga osoba s invaliditetom. Ovu inicijativu podržala je i Osječko-baranjska županija.

Savjetnik u osječkom Područnom uredu Mario Burek rekao je da na ovom području djeluje mnogo udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom te očekuje da će s njima dobro surađivati.

Osijeku, kao najvećem gradu Istočne Hrvatske, osim Osječko-baranjske županije, gravitiraju još četiri slavonske županije: Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska, u kojima danas živi više od 87.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa istaknula je kako hrvatska Vlada podupire sve oblike rada s osobama s invaliditetom.

– Kao predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom, dajem punu potporu otvaranju osječkog Područnog ureda jer na području pet slavonskih županija ima oko 90 tisuća osoba s invaliditetom, a ovako će im se olakšati rješavanje njihovih problema – rekla je Pletikosa.

Područni ured otvoren je u Ulici Hrvatske Republike radnim danima od 8 do 16 sati.

Božica Ravlić, In portal