EHO, Nekategorizirano

U Osijeku uručene godišnje volonterske nagrade

Pod naslovom „Učiniti nevidljivo vidljivim“ u srijedu, 8. prosinca 2021., dodijeljene su godišnje volonterske nagrade koje već šesnaestu godinu dodjeljuje Volonterski centar Osijek DKolektiva – organizacije za društveni razvoj. Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljene su tri nagrade u kategoriji za volonterski angažman pojedinca ili tima volontera, jedna nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera i jedna nagrada za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju.

Nagrade dobitnicima uručili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, Vladimir Ham, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije,  Miranda Glavaš Kul te predstavnici DKolektiva – organizacije za društveni razvoj.

Volonterski centar Osijek od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

U proteklih 15 godina dodijeljeno je 137 nagrada aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.

Nagrade su dodijeljene u povodu 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera kojeg su proglasili Ujedinjeni narodi 1985. godine. Od tada vlade, UN i organizacije civilnog društva provode individualne i zajedničke akcije s ciljem obilježavanja tog dana.
Informacije o ovogodišnjim dobitnicima volonterskih nagrada nalaze se u prilogu.

Volonterski angažman pojedinca ili tima volontera:

Katarina Šijaković i Mato Matijević
U vrijeme pandemije koronavirusom, kada su starije osobe osobito pogođene socijalnom izolacijom, Katarina i Mato svojom su kreativnošću, inovativnošću i susretljivošću velik doprinos dali članovima Udruge za promicanje kvalitete života starijih osoba KLUB 60+. Ovaj volonterski dvojac osmislio je i proveo program učenja engleskog jezika namijenjen umirovljenicima grada Osijeka. Kroz online individualne i grupne radionice te učenje engleskog jezika uz šetnju gradom, Katarina i Mato pružili su podršku starijim osobama i smanjili osjećaj izoliranosti.
Ozana Vignjević
Ozana je jedna od osnivačica Udruge oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa – ColonOs. Od prvog dana djelovanja udruge posvećena je podizanju svijesti i edukaciji o upalnim bolestima crijeva kroz organizaciju predavanja i savjetovanja. Tijekom pandemije koronavirusom istaknula se organiziranjem radionica psihološke podrške i pomoći oboljelima i njihovim članovima obitelji. Ova predana i odgovorna volonterka, svojim angažmanom i osobnim pristupom, oboljelima daje osjećaj sigurnosti, važnosti, samopoštovanja i podrške.
Suzana Ristić – posthumno
Ova mlada djevojka, koja je prerano izgubila bitku s teškom bolešću, ostavila je neizbrisiv trag na korisnike i volontere Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ koji su je poznavali. Od svojih prvih volonterskih koraka isticala se brigom o konjima, ali i talentom za jahanje, a s godinama njezina ljubav i empatija usmjerila se i prema djeci s teškoćama u razvoju te je redovito sudjelovala u terapijama pomoću konja. Ništa joj nije bilo teško i bila je vješta u svemu, iskreno se radujući svemu što je radila.

Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu
Zaštita prava djece i mladih te pružanje stručne pomoći i podrške kroz informiranje, edukaciju, savjetovanje te senzibilizaciju javnosti za probleme djece i mladih okosnica su djelovanja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. U provedbi aktivnosti s korisnicima volonteri su vrlo vrijedan resurs – pomažu u savladavanju nastavnog gradiva, sudjeluju u pripremi i provedbi radionica namijenjenih djeci i mladima, pružaju im mentorsku podršku, a uključeni su i u administrativne, promotivne i druge aktivnosti Centra.

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:

Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš
Osnaživanje zajedništva, razvoj humanosti i empatije ideja vodilja su Volonterskog kluba „Nevna“. U volonterskom klubu djeluje većina učenika škole koji pomažu u učenju, druže se sa starijim sumještanima, sudjeluju u humanitarnim akcijama i nizu drugih aktivnosti kojima usvajaju vrijednosti volontiranja. Volonterske aktivnosti koje škola provodi mjesto su suradnje i okupljanja roditelja i drugih članova lokalne zajednice koji zajedničkim ulaganjem resursa kreiraju bolje i kvalitetnije životno okruženje u svojoj maloj lokalnoj zajednici. (Izvor: DKolektiv)