Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Volonterski centar Osijek dodijelio godišnje volonterske nagrade

IMG_5735Pod naslovom „Učiniti nevidljivo vidljivim“ u utorak, 5. prosinca 2017., u Muzeju Slavonije u Osijeku dodijeljene su godišnje volonterske nagrade koje već dvanaestu godinu dodjeljuje Volonterski centar Osijek.

Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljeno je pet nagrada u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, četiri nagrade za primjer dobre prakse uključivanja volontera, dvije nagrade za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju te jedna nagrada za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva.

Nagrade dobitnicima uručili su zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, g. Boris Piližota, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, g. Dragan Vulin te predstavnici Volonterskog centra Osijek.

Volonterski centar Osijek od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

U proteklih 11 godina dodijeljeno je 96 nagrada aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.

Nagrade su dodijeljene u povodu 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera kojeg su proglasili Ujedinjeni narodi 1985. godine. Od tada vlade, UN i organizacije civilnog društva provode individualne i zajedničke akcije s ciljem obilježavanja tog dana.

DOBITNICI VOLONTERSKIH NAGRADA U 2017.

 Volonterski angažman pojedinca:

Blaženka Lončar

Neustrašiva šezdesetdevetogodišnjakinja posebno se ističe svojim elanom i angažmanom u Udruzi gluhoslijepih osoba grada  Osijeka i Osječko-baranjske županije. Blaženka je neumorna volonterka te puna ideja kako pomoći i olakšati svakodnevicu korisnicima. Aktivna je u različitim područjima rada Udruge, a posebice je doprinijela informiranju mladih i djece, suzbijanju predrasuda i senzibilizaciji mladih za osobe sa senzoričkim oštećenjima prilikom održavanja različitih edukativnih radionica.

Marica Rukovanjski

Kroz višegodišnje konjaničko iskustvo te stečeno znanje u radu s konjima, ali i ono u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju, volonterka ima dovoljno znanja da može sudjelovati u svim volonterskim pozicijama Udruge za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje „MOGU“. Nazivaju je i „dobrim duhom“ Udruge jer pruža pravi primjer kako se s ljubavlju može učiniti mnogo bez obzira na dob i sve ostale okolnosti. Pravi je primjer kako snaga volje i želja za činjenjem dobra može biti poticaj svima ostalima.

Katarina Ćosić

Katarina slovi kao vrijednica i kotačić pokretač mnogih zbivanja u Društvu „Naša djeca“ Donji Miholjac. Iako je primarno angažirana kao suvoditeljica dječjeg zbora, volonterka se rado uključuje i u ostale aktivnosti u Udruzi. Katarina s ljubavlju pristupa djeci i obogaćuje im svakodnevicu, svako dijete voli jednakim žarom te kod nje nema djeteta bez sluha ili lijepog glasa. Sva djeca imaju mjesto u zboru. Kao volonterka, Katarina je prije svega odgovorna, ozbiljna, pripremljena i organizirana.

Jovica Radosavljević

Jovica je glavni pokretač svih aktivnosti Romskog kulturnog umjetničkog društva „Darda“. Ima snagu i sposobnost probuditi u ljudima potrebu za volontiranjem i sudjelovanjem u raznim aktivnostima. Bez njegove motivacije i želje za promjenama, organizacija ne bi bila toliko uspješna u pomaganju romske zajednice. Osim u ulozi predsjednika, koreografa i voditelja, radi i na mnogobrojnim kulturno-umjetničkim, obrazovanim i kreativnim aktivnostima koje su ključne za integraciju romske zajednice u društvo.

Ilija Marić

Kao odgovoran, uporan, stručan i vrijedan volonter, Ilija je angažiran u Podružnici u Osijeku Udruge bosanskih Hrvata Prsten, ali i u Volonterskom centru Tenja. Njegov volonterski doprinos zabilježen je kroz ulogu koreografa i predsjednika Kulturno-umjetničkog društva Udruge Prsten. Osjećajan i marljiv živi je primjer društveno korisne osobe. Tome svjedoči i njegov dodatni angažman u aktivnostima kojima podiže kvalitetu života desetak obitelji u potrebi u Volonterskom centru Tenja. Osoba je s naglašenom empatijom prema drugima.

IMG_5705

Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:

Atletski klub „Slavonija-Žito“ Osijek

Kako bi se razvio sportski duh među djecom i potaknuo ih da se okušaju u „kraljici sportova“ – atletici, Atletski klub „Slavonija-Žito“ Osijek organizira Erste Plavu ligu namijenjenu djeci, a koja svake godine uključuje više od sto volontera. Osim što se djeca natječu u atletskim disciplinama, kroz igru i druženje stječu zdrave navike bavljenja sportom. Volonteri su srž ovog događaja, bez  natjecatelja i njih ovaj događaj bilo bi nemoguće realizirati, a njih stotinjak svake je godine uključeno u sve pripremne i provedbene aktivnosti.

Gradsko društvo Crvenog križa Našice – Klub mladih

Članovi Kluba mladih angažirani su u više od 40 aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Našice i predstavljaju okosnicu volontera. U svoj rad uključuju sve više mladih u Našicama s ciljem razvijanja osjećaja humanosti, tolerancije, suosjećanja i razumijevanja. Kroz aktivnosti i programe Crvenog križa koje provode, mlađim sugrađanima omogućuju kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, stjecanje novih znanja i vještina, međusobno povezivanje te ih  pripremaju za ulazak u svijet odraslih.

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama „Prijateljstvo“ – Feričanci

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama „Prijateljstvo“ – Feričanci provodi razne aktivnosti namijenjene primarno učenicima i mladima s teškoćama. Bez podrške volontera koji su angažirani u zadatcima organiziranja i pomoći pri nadzoru učenika, korisnicima ne bi bila omogućena socijalizacija te kvalitetno provođenje slobodnog vremena prilikom odlazaka na bazen, kao i u raznim kreativnim sadržajima. Volonteri su također angažirani u provedbi sportskih i kulturnih manifestacija u zajednici.

Kreativna udruga mladih „Limes“, Slavonski Kobaš

U malom mjestu Slavonski Kobaš skupina aktivnih i predanih volontera organizira različite aktivnosti u koje se rado uključuju i sami mještani. Electro-dance music party, humanitarne akcije, biciklijade, sportske igre mladih, turniri u odbojci, humanitarne zabave, aktivnosti uređenja eksterijera u mjestu, paintball klub, dječje radionice, ekološke akcije, različiti programi za djecu te razne sportske aktivnosti samo su neke od nabrojanih aktivnosti kojima volonteri podižu kvalitetu života u zajednici.

IMG_5654

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:

Ekonomska škola Braća Radić Đakovo

Kroz redovan nastavni plan i program, kao i izvanškolske aktivnosti, škola zagovara vrijednosti volontiranja te razvija kod učenika svijest o značaju volonterstva za gospodarstvo i društvo općenito. Različite humanitarne aktivnosti i volonterske akcije, kao i socijalna podrška starijim članovima društva samo su neke od aktivnosti kojima se učenici usmjeravaju na odgovorno društveno ponašanje, promicanje ljudskih vrijednosti i solidarnosti u društvu, rad na poboljšanju kvalitete života pojedinca i šire društvene zajednice.

Tehnička škola Slavonski Brod

Tehnička škola zagovara vrijednosti volontiranja kroz Volonterski klub „Plavi mravi“. Klub je otpočetka zamišljen na način da se učenike usmjerava i vodi, ali da sami učenici budu ti koji osmišljavaju programe i aktivnosti u kojima žele volontirati, poput različitih humanitarnih i kreativnih aktivnosti, događanja u zajednici, povezivanja s korisnicima udruga te obilježavanjem prigodnih dana. Na taj način učenici su aktivni i u zajednici te često u javnosti promoviraju koncept volonterstva.

 

Doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva:

Kaufland Hrvatska k.d.

Četrdesetak djelatnika tvrtke Kaufland Hrvatska k.d. sudjelovalo je u akciji volontiranja zaposlenika koja se održala u SOS Dječjem selu Ladimirevci. Kako bi se produžila trajnost drvenih površina namijenjenih djeci, zaposlenici Kauflanda sudjelovali su u pripremama i bojanju drvenih ograda, klupa i kipova. Za vrijeme trajanja akcije, volonteri su komunicirali s djecom, SOS mamama i drugim djelatnicima Udruge na pozitivan i podržavajući način. Značajan doprinos tvrtke volonterskoj akciji bila je i donacija svih materijala potrebnih za realizacij.

Izvor Volonerski centar Osijek