Nekategorizirano, Stajališta

Dodijeljene su godišnje volonterske nagrade u Osijeku

Pod naslovom „Učiniti nevidljivo vidljivim“ u četvrtak, 3. prosinca 2020., dodijeljene su godišnje volonterske nagrade koje već petnaestu godinu dodjeljuje DKolektiv – organizacija za društveni razvoj (nekadašnji Volonterski centar Osijek). Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljeno je šest nagrada u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, tri nagrade za primjer dobre prakse uključivanja volontera i jedna nagrada za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju.

Kako je ova godina po mnogočemu izazovna i posebna, tako se i ovogodišnja svečanost dodjele volonterskih nagrada održala u nešto drukčijem okruženju u odnosu na prethodne godine – virtualno putem aplikacije Zoom s izravnim prijenosom na Facebook stranicu DKolektiva. Online dodjelu možete pogledati OVDJE.

Putem video poruke, pozdrav i čestitku dobitnicima nagrada uputila je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka, gđa Žana Gamoš.

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

U proteklih 14 godina dodijeljeno je 127 nagrada aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.

Nagrade su dodijeljene u povodu 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera kojeg su proglasili Ujedinjeni narodi 1985. godine. Od tada vlade, UN i organizacije civilnog društva provode individualne i zajedničke akcije s ciljem obilježavanja tog dana.

DOBITNICI VOLONTERSKIH NAGRADA U 2020.

Volonterski angažman pojedinca:

Marino Barišić

Svojim idejama, zalaganjem, entuzijazmom i energijom Marino je na noge podigao Klub mladih pisaca amatera Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo „Tinta“, čiji je i voditelj od 2019. godine. Okupio je mnoge mlade koji rade na svojim tekstovima, uče o javnom nastupu, sudjeluju u književnim večerima, promoviraju pisanje i umjetnost općenito u gradu i šire. Sudjeluje i u drugim aktivnostima knjižnice, a aktivan je i u Udruzi A.R.L.A. koja promiče urbanu kulturu. Njegovo oštećenje vida nitko niti ne primjećuje jer ni na koji način ne dopušta da ga ono ograničava.

Ljubica Brigitte Nikić

Ljubica je odgovorna i predana volonterka koja se ističe otvorenošću za sudjelovanjem u širokom rasponu aktivnosti, ali i dugogodišnjem volontiranju u PRONI Centru za socijalno podučavanje. Sudjelovala je na velikom broju aktivnosti informiranja i educiranja mladih, a od samog početka krize izazvane koronavirusom, ova volonterka vedrog duha bila je važan dio online podrške mladima u području mentalnog zdravlja. Kao dio neformalne inicijative mladih HANGOUT doprinosi promjenama u zajednici i stvaranju pozitivnih priča iniciranih od samih mladih.

Milan Ivanović

Milan je pokretač i jedan od osnivača „Panon“ instituta za strateške studije Osijek kroz koji je uključio akademsku zajednicu u volonterski angažman na društvenom i privrednom razvoju slavonske regije. Posvećenost ideji potvrđuje organizacijom znanstvenih skupova, sudjelovanjem u javnim raspravama i na raznim skupovima organizacija civilnog društva, kulturnih i znanstvenih institucija, pisanjem znanstvenih i stručnih radova, mentoriranjem mlađih znanstvenika i stručnjaka… Sve aktivnosti obavlja volonterski, a u nedostatku poslovnog prostora, i iz vlastitog doma.

Jadranka Kokolari

Zapaženi doprinos u jačanju izviđaštva grada Osijeka, Slavonije i Baranje i šire dala je Jadranka, predsjednica Izviđačkog kluba „Javor“. Kao izviđačka volonterka aktivna je već 40 godina, a svojim primjerom i volonterskim angažmanom poticaj je svim volonterima Kluba. Jadranka osmišljava, priprema i realizira niz humanitarnih, zdravstvenih, edukativnih i kulturno-umjetničkih sadržaja. Idejni je pokretač Festivala izviđačkih pjesama, a 2019. godine dala je svoj obol organizaciji nacionalnog Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske održanog u Osijeku.

Ema Ilić

Ema je jedna od najpredanijih mladih volontera Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“. Pouzdana, komunikativna i uvijek nasmijana, ističe se odgovornošću, željom za radom te ljubavlju prema konjima i korisnicima terapijskog jahanja – djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Volontira u različitim aktivnostima poput skrbi o konjima, provedbi terapije pomoću konja, održavanju kondicije i poslušnosti konja. Svojim angažmanom doprinosi stvaranju ugodnog, sigurnog i poticajnog okruženja za same korisnike.

Vesna Baša

Svojom vedrinom i duhovitošću Vesna u svako predavanje o izazovima i potrebama gluhoslijepih osoba unosi radost, ali i otklanja stereotipe i predrasude prema osobama sa složenim senzoričkim oštećenjima. Pored senzibilizacije djece i mladih za osobe s gluhoslijepoćom, ova volonterka održava i praktičan dio radionica o kretanju gluhoslijepih osoba. Unatoč tomu što i sama ima senzoričko oštećenje vida i sluha te teškoću s kretanjem, svojim angažmanom doprinosi povećanju aktivnosti i kvaliteti rada Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:

Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka

Potaknuti nedostatkom zaštitne opreme za medicinske djelatnike uslijed krize prouzročene pandemijom COVID-19, Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka pokrenula je akciju izrade zaštitnih vizira za liječnike KBC-a Osijek. U akciju su se uključili djelatnici Zajednice i 22 volontera koji su koristeći opremu Zajednice ili čak vlastitu opremu izrađivali potrebne nosače. Ovu vrijednu inicijativu prepoznao je Grad Osijek i financijski ju je podržao. U akciji je izrađeno 2391, a podijeljeno 2030 zaštitnih vizira.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja jedan je od programa udruge čiji se rad temelji na vrijednostima i promicanju volonterstva. Na liniji svakodnevno dežuraju volonteri i volonterke koji prolaze detaljnu edukaciju kako bi žrtvama i svjedocima kaznenih djela te njihovim obiteljima mogli pružiti emocionalnu podršku, potrebne pravne i praktične informacije. Za vrijeme krize izazvane pandemijom linija je otvorena svim građanima koji su imali potrebu za razgovorom, a volonteri i volonterke tom su se pozivu pridružili podržavajućim porukama i fotografijama.

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama „Prijateljstvo“ – Feričanci dodatno se angažirala u svojoj lokalnoj zajednici pomažući starijim i nemoćnim osobama u nabavi hrane i lijekova za vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Inače, glavne aktivnosti ove udruge usmjerene su na organizaciju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena učenika, mladih i učenika s teškoćama. Kroz kreativne aktivnosti i radionice potiču bolju socijalizaciju učenika i mladih. Udruga je i pokretač raznih manifestacija u Općini Feričanci u koje se uključuju brojni mještani.

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:

Osnovna škola Okučani

Humanost, solidarnost, nesebičnost, empatija, briga za druge i odgovornost prema lokalnoj zajednici vrijednosti su koje ova škola zagovara među učenicima potičući ih na volonterski angažman. Okupljeni u Volonterski klub OŠ Okučani učenici sudjeluju u obilježavanju prigodnih datuma, različitim ekološkim i humanitarnim aktivnostima organiziranima u školi i zajednici. Škola u volonterske aktivnosti potiče i uključivanje roditelja i stručnjaka različitih disciplinarnih područja. Tijekom 2020. godine svojoj su zajednici poklonili više od 3000 volonterskih sati.