Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga Europa Donna darovala ultrazvučni uređaj Klinici za tumore

Na slici Vesna Ramljak, Hrvoje Šobat i Mario Zovak. Foto HINA/ Dario GRZELJ
Na slici Vesna Ramljak, Hrvoje Šobat i Mario Zovak.
Foto HINA/ Dario GRZELJ

Udruga Europa Donna, koja okuplja žene oboljele od raka dojke, darovala je u petak Klinici za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice ultrazvučni aparat (UZV) za rad jednodnevne dijagnostike, a sredstava za kupnju u iznosu od 260.000 kuna prikupljena su zahvaljujući humanitarnoj akciji tvrtke “dm”.

“To je poklon naše udruge Klinici kako bismo nesmetano nastavili rad naše jednodnevne dijagnostike. Riječ je o projektu koji smo započeli prije pet godina s ciljem da se sve pacijentice sa sumnjivim nalazima pregledaju u jednom danu. Većina onog s čim dođu je benigno pa im je jako važno da nakon obavljenih pretraga mogu doma zadovoljne i da znaju da im nije ništa. Kod onih kod kojih se otkriju karcinomi važno je da znaju da je posvećenost njima apsolutna i da ulaze u hitnu proceduru”, kazala je predsjednica udruge Europa Donna Vesna Ramljak.

Istaknula je kako se godišnje u Klinici za tumore napravi 14.500 UZV-a dojke te operira najveći broj slučajeva karcinoma dojke u Hrvatskoj. S novim UZV-om sada mogu raditi na ukupno tri ultrazvučna aparata, no nedostaju još najmanje dva, kazala je Ramljak.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak rekao je kako je Klinika za tumore najjača institucija u liječenu karcinoma dojke u Hrvatskoj, u kojoj se godišnje operira više od tisuću zloćudnih bolesti dojke, a kroz ambulante prođe golemi broj pacijentica.

U cijelom KBC-u trenutno je više od 60 UZV-a koji se već dugo koriste i potrebno je njihovo stalno zanavljanje, no to ovisi o dostupnim sredstvima i procjeni nadležnih, kazao je Zovak.

Istaknuo je važnost prevencije i preventivnih pregleda dojki, koje promovira udruga Europa Donna.