Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga P.I.N.K. life prikupila novac za prvi aparat za limfnu drenažu i donirala KBC-u Zagreb, akcija za drugi i dalje traje

foto HINA/ Damir SENČAR /ds
foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Udruga P.I.N.K. life u četvrtak je donirala Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb aparat za limfnu drenažu, a riječ je o prvom od dva aparata za zagrebačke bolnice za koje se novac prikuplja u humanitarnoj akciji koja je počela 1. ožujka i trajat će 90 dana.

Aparat za limfnu drenažu potreban je za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke. U svrhu prikupljanja financijskih sredstava pokrenut je i humanitarni broj 060 994 994, putem kojega pozivom građani mogu donirati sredstva (cijena poziva je 6,25 kn).

Limfedem nastaje kao posljedica odstranjenja limfnog tkiva iz pazuha ili zračenja pazuha ili dojke što mijenja sustav limfne drenaže iz ruke, pazuha i dojke.

Obično se javlja unutar dvije do tri godine nakon učinjenog liječenja. Može nastati i kao posljedica širenja maligne bolesti limfnim sustavom, ali i kao posljedica infekcije.

U narednih nešto više od 60 dana, koliko je ostalo do kraja akcije, planira se kupnja još po jednog aparata za bolnice u Zagrebu, Varaždinu i Dubrovniku.

Predsjednica udruge P.I.N.K life Nives Moric uručila je aparat zamjeniku ravnatelja KBC-a Zagreb Stjepku Pleštini i stručnom osoblju Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

“Jako smo sretni što smo u tako kratkom roku uspjeli skupiti sredstva za kupnju prvoga aparata za limfnu drenažu, koji je KBC-u Zagreb prijeko potreban. Cijena aparata je 40.000 kuna i nadamo se da ćemo do kraja akcije uspjeti osigurati još barem tri aparata za ostale bolnice. Svaki građanin može se uključiti u akciju pozivom na broj 060 994 994”, rekla je Moric.

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti. (Hina)