Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga Lupiga uključena u dodjelu regionalne novinarske nagrade ”Srđan Aleksić”

Zagrebačka Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije ”Lupiga – svijet kroz obične oči” od ove godine sudjeluje u organizaciji regionalne novinarske nagrade ”Srđan Aleksić” za novinarsku hrabrost i izuzetnost, doprinos zajednici te promicanje slobode medija piše Miroslav Edvin Habek za Hina.hr.

Nagrada se dodjeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore, a organiziraju je Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore te zagrebačka udruga koju vodi glavni urednik portala Lupiga.com Ivor Fuka.

“U vremenima kada je medijska slika u našem društvu na vrlo niskim granama, kada se fokus sve većeg broja medija prebacio s javnog interesa na čitanost i gledanost uz taktiku plasiranja potpuno beskorisnih informacija, smatramo vrlo važnim odavanje potrebnog priznanja društveno odgovornom novinarstvu, kolegicama, kolegama i medijima koji ne posustaju, već svojim radom doprinose društvu, često uz neskrivenu dozu kritičnosti, što je sama srž novinarstva”, kazao je Fuka za Hinu.

Kako navodi, u kategoriji za novinarsku hrabrost i izuzetnost nagrada se dodjeljuje novinarima koji su se istaknuli temeljitim, profesionalnim i etičnim izvještavanjem o nizu tema, među kojima su korupcija, potrošnja javnih sredstava, uništavanje prirodnih resursa, političke manipulacije, problem nasilja ili veličanja ratnih zločina. No, navedene su i druge teme koje su tabu ili se o njima rijetko ili jednostrano izvještava.

U drugoj kategoriji – za doprinos zajednici – nagrađuju se novinari koji su se iskazali u kontinuiranom izvještavanju o temama zaštite ljudskih prava, marginaliziranim i ranjivim društvenim skupinama, pomirenju, ravnopravnosti spolova ili vladavini prava, a čije je izvještavanje donijelo konkretnu dobrobit društvu.

Treća kategorija rezervirana je za medije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji provode odgovornu uređivačku politiku te podržavaju i potiču svoje novinarke i novinare u njihovim nastojanjima da nastave biti u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, ali i rade na slobodi medija.

Nominacije do 1. studenoga, dodjela na Međunarodni dan ljudskih prava

Rok za nominaciju je 1. studeni, a prema pravilima natječaja, novinarke, novinari i mediji se ne mogu sami nominirati, ali mogu nominirati kolege. koji su se istaknuli i iskazali novinarskim tekstovima ili prilozima od 1. rujna 2021. do 1. rujna ove godine. Nominirati ih mogu i mreže organizacija civilnog društva, neformalne skupine, urednici u medijima, sindikati, znanstvene ili obrazovne ustanove, sveučilišne profesorice i profesori.

”Otkako smo raspisali natječaj javljaju nam se brojne organizacije civilnog društva, ali i predstavnici sindikata te kolege i kolegice. Svi su, redom, imali potrebu da pohvale ovu ideju, svjesni značaja važnosti pravih vrijednosti u novinarstvu”, kazao je Fuka.

Nominacije se podnose preko online formulara dostupnih preko linkova na Lupiga.com. Odluku o dobitnicama i dobitnicima u sve tri kategorije donijet će stručni žiri, a nagrade će biti dodijeljene u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, na svečanosti koja će se ove godine održati u Banja Luci.

Nagrada se do sada, počevši od 2010. dodjeljivala samo za područje Bosne i Hercegovine, a od ove godine podignuta je na regionalnu razinu. Nosi ime Srđana Aleksića, mladića kojeg su u siječnju 1993. u središtu Trebinja na smrt premlatila četvorica pripadnika vojske Republike Srpske. Pretukli su ga jer je pokušao spasiti svog sugrađanina i poznanika Alena Glavovića na kojeg su se vojnici okomili samo zato što je bio Bošnjak.

Ime Srđana Aleksića u godinama iza rata, kada se regijom počela širiti priča o njegovom humanom činu u zlom vremenu ludila i mržnje, postalo je simbol ljudskosti i hrabrosti, ističu organizatori novinarske nagrade.