Nekategorizirano, Svijet

Udruga protiv korupcije tvrdi da će Trumpa tužiti sudu

P-H20170122014856Udruga protiv korupcije tvrdi da će tužiti predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak zbog kršenja američkog Ustava vezano uz prihode koje još prima iz stranih zemalja, a čime krši američki ustav.

Nevladina organizacija Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (Crew) tvrdi da će uložiti tužbu već u ponedjeljak saveznom sudu na Manhattanu, po priopćenju objavljenom u nedjelju.

Ona u tužbi daje na znanje, kako piše u priopćenju, da Trump, sačuvavši nakon inauguracije kapitalističke veze sa stotinama tvrtki povezanih s njegovom grupacijom Trump Organization, krši Ustav.

Člankom u osnivačkom tekstu predviđa se, doista, da nijedna osoba koja obavlja javnu dužnost ne može bez pristanka Kongresa, “primiti dar, novčanu naknadu, funkciju ili naslov bilo koje vrste od nekog kralja, princa ili strane države”.

Za Crew, Donald Trump nastavlja, kao što je to radio prije izbora, primati “novac i usluge od stranih vlada, klijenata svojih hotela, od najma nekretnina ili nekretninskih transakcija u inozemstvu”.

Nevladina organizacija spominje Kinu, Indiju, Indoneziju i Filipine.