Nekategorizirano, Svijet

Udruge za ljudska prava protiv smanjenja dobi za kaznenu odgovornost djece na Filipinima

philippinesPrijedlog zakona o smanjenju dobi za kaznenu odgovornost na 9-godišnju djecu na Filipinima je izazvao val kritika organizacija za ljudska prava i zakonodavaca, a koji upozoravaju da bi ovaj potez mogao naškoditi djeci, umjesto da im pomogne.

Pravosudni odbor zastupničkog doma u ponedjeljak je podržao prijedlog zakona o smanjenju dobne granice za kaznenu odgovornost s petnaest na devet godina starosti.

Senatski odbor počeo je zakon razmatrati u utorak. Veliki broj senatora je izrazio svoju zabrinutost oko zakona, za koji smatraju da će više naštetiti djeci nego ih zaštititi od kriminalnih skupina koje ih regrutiraju.

“Ako je naš problem da se puno djece koristi u kriminalu, onda bismo možda trebali povećati kaznu za odrasle koji su iskoristili djecu u kriminalnoj radnji”, rekao je senator Joel Villanueva.

Senatorica Grace Poe upozorila je da Filipini na ovaj način grade “dječji zatvor” ako izglasaju zakon.

“Bacite djecu u pretrpan zatvor s odraslim kriminalcima i iz zatvora će izaći ogorčeni, a ne kao nove i obrazovane osobe”, dodala je Poe.

Udruga za ljudska prava Karapatan poručila je kako će zakon dovesti na milijune djece pod “veću opasnost da budu kriminalizirani i stigmatizirani za cijeli život”.

Čelnik pravosudnog odbora senata Doy Leachon branio je zakon.

“Došli smo do ovog zakona zbog alarmantnog povećanja broja kriminalaca koji koriste maloljetnike za kriminalne radnje, što prenose mediji”, rekao je Leachon u izjavi. (Hina)