Nekategorizirano, Svijet

UK: Porast zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom

invalidi_crIzvješća o zločinima iz mržnje prema djeci s teškoćama u razvoju porasla su gotovo 150 posto u dvije godine, otkrivaju nove brojke.

Podatci koje su objavile policijske snage diljem Ujedinjenog Kraljevstva pokazale su da su zabilježeni incidenti prošle godine porasli sa 181 na 450 – što je porast od 148 posto, prenosi IN portal.

Ovo dolazi usred sveukupnog povećanja zabilježenog zlostavljanja osoba s invaliditetom, koje se više nego udvostručilo između 2014./15. i 2015./16., skočivši s 1.531 na 3.079 slučajeva.

Brojke, koje je BBC dobio od policijskih snaga zahvaljujući zakonu o slobodi informiranja, uključuju i zlostavljanje na internetu.

Samo 29 od 45 policijskih organizacija širom zemlje objavilo je potpune informacije, što znači da je broj prijavljenih incidenata vjerojatno još i veći.

– Obitelji se često osjećaju kao da ne mogu izlaziti u prenapučene javne prostore ili postavljati slike na društvene mreže zbog straha da budu javno osramoćeni ili moraju trpiti ljude koji im govore kako njihovo dijete ne živi kvalitetnim životom zbog njihovog invaliditeta – rekla je Amanda Batten iz udruge Disabled Children’s Partnership.

Služba kriminalističkog tužilaštva za Englesku i Wales zabilježila je godišnje povećanje broja kaznenih gonjenja i presuda za zločine iz mržnje zbog invalidnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je uspon posljedica povećane spremnosti žrtava i njihovih obitelji da prijave pretrpljeno zlostavljanje.

– Svi oblici zločina iz mržnje posve su neprihvatljivi, a Ujedinjeno Kraljevstvo ima neke od najboljih zakona na svijetu da se obračuna s tim – izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, a prenosi Independent.

– Naš plan djelovanja protiv zločina iz mržnje poboljšao je odgovor policijskih i kaznenopravnih sustava na te užasne napade – dodaje.

– Još uvijek smo zabrinuti zbog činjenice da su zločini iz mržnje zbog invalidnosti u značajno velikom broju neprijavljeni od strane žrtava i zbog toga vlada radi s društvenim skupinama kako bi podigla svijest o tome kako ih prijaviti među osobama s invaliditetom, njihovim njegovateljima i obiteljima – zaključuje glasnogovornik.