Hrvatska, Nekategorizirano

Uklanjanje grafita sa zagrebačkih škola i vrtića

zagrebU Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski ravnatelji osnovnih i srednjih škola te ravnatelji dječjih vrtića grada Zagreba upoznati su s antigrafiterskim mjerama koje je pokrenuo Grad Zagreb, a u okviru kojih su dobili i upute o postupanju na zaštiti javnih objekata od grafita, odnosno uklanjanju grafita, prenosi SEEbiz.

Antigrafiterske mjere grada Zagreba temelje se na Akcijskom planu za sprečavanje vandalskog grafitiranja koji je donijela Gradska skupština, a u okviru istih pokrenuta je kampanja kojom će se djeca i mladi informirati i educirati o štetnosti vandalskog grafitiranja. Svoj doprinos kampanji dali su i učenici Škole za primijenjene umjetnosti i dizajn koji su izradili idejno rješenje za plakate koji će biti postavljeni u svim vrtićima te osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba.

– Naš grad je već dvije godine za redom proglašen najboljom adventskom destinacijom i postao je jedno od prestižnih turističkih odredišta u ovom dijelu Europe i zato ne smijemo dopustiti da njegove fasade budu nagrđene i oštećene grafitima. Našu djecu i mlade moramo naučiti da čuvaju i cijene svoj grad, umjesto da njegova pročelja uništavaju. Zato smo pokrenuli akciju kojom ćemo ih educirati i informirati kako bi sačuvali atraktivnost Zagreba – istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić pred okupljenima.

Ravnatelji škola i vrtića već ovaj tjedan mogu gradskoj Upravi prijaviti na kojim se površinama grafit nalazi, nakon čega se pristupa njegovom uklanjanju. Također se može dati prijedlog i za nanošenje antigrafitnog premaza, kako bi se u budućnosti grafiti mogli uklanjati vodom.