Nekategorizirano, Svijet

UN izglasao osnutak skupine za istragu ratnih zločina u Siriji

Glavna skupština UN-a, foto  EPA/JUSTIN LANE
Glavna skupština UN-a, foto EPA/JUSTIN LANE

Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je odobrila osnutak radne skupine zadužene za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenima u ratu u Siriji.

Rezolucija o uspostavi neovisne skupine, koju je predložio Liechtenstein, odobrena je sa 105 glasova prema 15 protiv i 52 suzdržana.

Prihvaćena rezolucija poziva sve države, sve strane u sukobu, udruge civilnog društva da pruže sve informacije i dokumentaciju istražnom tijelu.

“Uspostava takvog mehanizma očito je miješanje u unutarnja pitanja”, rekao je prije glasanja sirijski veleposlanik pri UN-u Bašar Džafari.

Rezoluciji se protive i sirijski saveznici Rusija i Iran.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi uspostavilo je 2011. godine UN-ovo istražno povjerenstvo za Siriju radi istrage mogućih ratnih zločina. To tijelo je višekratno pozivalo Vijeće sigurnosti UN-a da stanje u Siriji prijavi Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Rusija i Kina, dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, uložile su veto na pokušaj zapadnih sila da rat u Siriji prijave ICC-u 2014.