Nekategorizirano, Svijet

UN-ovo Vijeće sigurnosti “oštro osudilo pogibiju stotina civila” u Mijanmaru

EPA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda “oštro je osudilo pogibiju stotina civila, među kojima žena i djece” u Mijanmaru, u jednoglasnoj izjavi u četvrtak koju je znatno ublažila Kina na teškim pregovorima koji su trajali dva dana, prenosi Hina.

Krajnje zabrinuti “zbog brzog pogoršanja stanja”, članovi Vijeća koji su u srijedu više od dva sata raspravljali iza zatvorenih vrata nakon krvavih sukoba tijekom vikenda, oštro su osudili i “primjenu nasilja prema mirnim prosvjednicima”, navodi se u izjavi koju je predložila Velika Britanija.

U prijašnjim inačicama teksta koje je dobio AFP, zapadne zemlje su bile unijele napomenu u kojoj se kaže da je Vijeće sigurnosti “spremno razmisliti o novim etapama”, neizravno smjerajući na međunarodne sankcije protiv vojnih dužnosnika koji su preuzeli vlast.

Diplomati kažu da je Kina, koja se protivi bilo kakvom uvođenju sankcija, više puta spriječila prihvaćanje teksta zbog, među ostalim, te napomene koja je izbačena iz prihvaćenog teksta. U njemu se tek kaže da će Vijeće “pomno pratiti situaciju”.

Peking se na kraju pregovora uspio izboriti za formulaciju o “pogibiji”, umjesto o “ubojstvu” stotina civila.

Isti diplomati kažu da je i Rusija više puta blokirala tekst jer je htjela da se unese napomena u kojoj se osuđuje pogibija pripadnika redarstvenih snaga u prosvjedima, ali je nije dobila u tom obliku.

Činjenica da je Vijeće sigurnosti nastupilo “jednoglasno”, “veoma je važan znak” za mijanmarske vojne dužnosnike, izrazio je nadu veleposlanik koji je htio ostati anoniman, priznajući neizravno da je Peking dobio nekoliko ustupaka.

Nakon državnog udara 1. veljače u Mijanmaru, Vijeće sigurnosti je u svojim izjavama triput pokazalo jedinstvo, pa tako i u izjavi donesenoj u četvrtak.

Peking, glavni saveznik Mijanmara, koji nikad nije priznao izvršenje vojnog puča, svaki put je umanjio važnost prihvaćenih dokumenata. Stajališta Vijeća sve dosad nisu imala većeg utjecaja na vojne dužnosnike.

U srijedu je UN-ova izaslanica za Mijanmar, Christine Schraner Burgener zatražila od Vijeća odlučno djelovanje, upozorivši na opasnost “građanskog rata bez presedana” i “neposrednog krvoprolića”.

Vijeće sigurnosti u svojoj zadnjoj izjavi opetuje “poziv vojsci da bude krajnje suzdržana”. Mora “potpuno poštovati ljudska prava, nastojati na dijalogu i na pomirbi sukladno volji i interesima mijanmarskog naroda”, dodaje se u tekstu, u kojemu se ponovo poziva na oslobađanje Aung San Suu Kyi koja je u četvrtak optužena da je prekršila zakon o državnoj tajnik iz kolonijalnog doba i predsjednika Win Myinta.