Nekategorizirano, Svijet

UN poziva Mađarsku da zaustavi govor mržnje i zaštiti izbjeglice

hungary-borderUN-ovo Vijeće za ljudska prava pozvalo je u četvrtak Mađarsku da zaustavi govor mržnje političara protiv Roma, muslimana i drugih manjina, te da povuče zakon koji dopušta deportaciju migranata bez prilike da zatraže azil.

Također je apeliralo na vladu da odustane od prijedloga zakona poznatog kao “Zaustavimo Sorosa” koji ministru unutarnjih poslova omogućuje da zabrani rad nevladinih organizacija koje podupiru migraciju i predstavljaju “rizik za nacionalnu sigurnost”.

“Zabrinuti smo što govor mržnje u Mađarskoj često prate i zločini upereni protiv manjina i migranata”, rekao je Yuval Shany, potpredsjednik UN-ova povjerenstva za ljudska prava.

Premijer Viktor Orban tvrdi da nekontrolirana migracija šteti europskoj stabilnosti i da je njegov zadatak osigurati da Mađari žive u sigurnosti.

Orban, koji u nedjelju na izborima traži treći uzastopni mandat, u kampanji je slao oštre protuimigrantske poruke, no UN-ovo tijelo sastavljeno od stručnjaka kaže da njihovi komentari nisu upućeni biračima.