Nekategorizirano, Svijet

UN: Nikada nije bilo više nasilja nad humanitarnim djelatnicima nego u 2019.

EPA/YAHYA ARHAB

Nikada nije bilo više nasilja nad humanitarnim djelatnicima nego prošle godine, objavio je UN u srijedu na Svjetski dan humanitarne pomoći, prenosi Hina.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet je na svečanosti u Ženevi istaknula da “nikada ne smijemo zaboraviti njihovu ljubav prema čovječanstvu koja ih je dovela do najviše žrtve, njihovih života”‘.

Napadi na humanitarne djelatnike su 2019. bili brojniji nego prethodnih godina. Napadnuto je 483 humanitaraca, 125 je ubijeno, 234 ranjeno i 124 oteto tijekom 277 incidenata, navodi UN pozivajući se na bazu podataka istraživačkog centra Humanitarian Outcomes.

U odnosu na 2018. radi se o porastu od 18 posto žrtava.

Samo posljednjih tjedana “u užasnim napadima” ubijeni su humanitarni djelatnici u Nigeru i Kamerunu, a od početka pandemije covida-19 brojni zdravstveni djelatnici su napadnuti u cijelom svijetu, ističe UN u priopćenju.

Tijekom 2019. većina napada je izvedena u Siriji, Južnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongu, Afganistanu i u Srednjoafričkoj Republici. U Maliju i Jemenu zabilježeno je dvostruko više napada nego godinu dana ranije.