Hrvatska, Nekategorizirano

Vedrana Ergić proglašena Ženom godine 2017, nagradom koja ruši stereotipe o ženama

Na slici dobitnica nagrade Žena godine Vedrana Ergić. Foto Hina Dario GRZELJ/ dag
Na slici dobitnica nagrade Žena godine Vedrana Ergić.
Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

Arhitektica Vedrana Ergić proglašena je Ženom godine 2017. na 22. izboru za nagradu čiji je cilj potaknuti žene na još veći poslovni angažman kako bi odmaknule društvo od stereotipnih uvjerenja o ženama u poslovnom svijetu, prenosi  Hina.

Vedrana Ergić vlasnica je arhitektonskog studija Jedanjedan arhitektura, a nagrada joj je u srijedu navečer uručena na Oleander terasi zagrebačkog hotela Esplanade.

Hrvatskoj javnosti je, po riječima organizatora, poznata po istančanom ukusu za unutrašnja arhitektonska rješenja. Nagradu slovenskog Bienalla u području oblikovanja interijera osvojila je 2006. za projekt upravne zgrade Podravke u Koprivnici, a čak je dvostruka dobitnica ugledne nagrade za uređenje interijera Bernardo Bernardi. Prvi puta ju je osvojila 2003. za projekt interijera stana na Ribnjaku, a drugi ovog lipnja i to za dva projekta – interijer Poslovnog centra Adris Grupe u Zagrebu i interijer stana u sklopu zagrebačke gornjogradske kuće Šuflaj. Upravo ova nagrada čini ju jedinom ženom koja je tu nagradu dobila dva puta što dokazuje njenu izvrsnost i prepoznatost unutar struke.

“Iznimna mi je čast biti izabrana, jer ova nagrada promiče poslovni uspjeh žena u društvu u kojem još uvijek, na žalost nismo ravnopravne. Bez obzira što tijekom školovanja postižemo iste rezultate i bez obzira na uvriježeno mišljenje da rođenjem imamo jednako raspoređene sposobnosti i ambiciju. No, kada se počnemo baviti profesionalno svojom karijerom bivamo sputavane zbog raznih predrasuda koje ovo društvo još uvijek ima. Upravo ova nagrada ističe primjere žena koje su se uspjele izdići iznad prepreka koje su nam postavljene te se nadam da će pomoći da se javnost odmakne od predrasuda. Vjerujem da će nagrada za Ženu godine pomoći u promicanju pravih vrijednosti kao što su: profesionalnost, vjerodostojnost, autentičnost i upornost”, izjavila je Vedrana Ergić nakon uručenja priznanja, priopćili su organizatori.

Ovogodišnje nominacije pripale su Loredani Bahorić, modnoj dizajnerici te vlasnici hrvatskog modnog brenda Charlie design; Vernesi Smolčić, mladoj znanstvenici, astrofizičarki i izvanrednoj profesorici na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta; te Ireni Orlović, socijalnoj poduzetnici, medicinskoj sestri po struci i vlasnici nakladničke kuće Harfa.