Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Vlada donijela mjere vezane uz nastavak rada korisnika EU potpora iz Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali

Vlada Republike Hrvatske je, na svojoj sjednici od 17. ožujka 2020. godine, donijela paket od 66 mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije korona virusa (COVID 19). Mjere se odnose na resore ukupno 8 ministarstva. Velik dio mjera odnosi se na očuvanje likvidnosti i radnih mjesta gospodarstvenika u okviru Ministarstva financija.

Od 66 mjera, tri se izravno odnose na stanje i nastavak rada korisnika EU potpora iz Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali i slijedom navedenog, projekata sufinanciranih u sklopu programa ESF-a:

  • omogućavanje korisnicima EU potpora mogućnosti privremene obustave ili odgode provedbe projekata, odgodu plaćanja povrata i uvažiti smanjeno ostvarenje planiranih indikatora na projektima uslijed objektivnih novonastalih okolnosti.
  • bezuvjetno produljenje trajanja projekta od tri mjeseca – za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koji su u provedbi i s rokom završetka u mjesecima ožujak, travanj i svibanj 2020. godine.
  • potvrđivanje 75% potraživanih izdataka iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz Zahtjev za plaćanje, a ostalih 25% po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi radova/roba i/ili usluga i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25% iznosa.

Vlada RH je u svrhu praćenja i pravodobnog te točnog informiranja građanstva o epidemiji i tijeku nastojanja za njeno suzbijanje te nastojanjima da se smanje negativni učinci na gospodarstvo i društvo uopće, pokrenula mrežnu stranicu naslova www.koronavirus.hr koje pružaju najtočnije i pravodobne informacije o svim zbivanjima vezanim uz epidemiju. Svih 66 mjera kao i mnoge druge korisne informacije i vijesti možete pronaći na istoj adresi.

Mjere koje je Vlada RH donijela, a naročito gore navedene tri, odražavaju smjer uputa koje očekujemo u najskorijem roku od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačkoga tijela Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Uputu Upravljačkoga tijela objavit ćemo čim je zaprimimo kako bismo doprinijeli što većoj efikasnosti u nadvladavanju prepreka nastalih u provedbi Operativnoga programa i Vaših projekata ovim nemilim događajem.