EHO, Nekategorizirano

Vlada je blokirala potporu već pokrenutoj platformi Zelenica

Održana je i akcija Savica Cvjeta
Održana je i akcija Savica Cvjeta

Udruga Vestigium je partnerska udruga i koordinator Platforme Zelenica osmišljene kako bi promicala Dobru ekonomiju.

Platformu je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, ali je, kako kažu u udruzi, zbog političkih smjena trenutno zaustavljeno financiranje, točnije, plaća za koordinatoricu, administratoricu, i troškovi najma i režija.

Aktivno u Vrbanima

– Udruga postoji pet godina i volonterski se u njoj provode program i aktivnosti poput Eko placa – promocija malih, lokalnih ekoloških OPGova te radionica, družionica i predavanja na temu prirodne kozmetike, poticajnog kuhanja, zdravih stilova života, ekologije, knjige i kulture čitanja, prirodnog roditeljstva i vrtlarenja, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete života u kvartu Vrbani koji na 12.000 stanovnika ima shopping centre i restorane brze prehrane, ali nema dom zdravlja, centar za kulturu, knjižnicu niti tržnicu – uvodi nas u priču Irena Borovina, predsjednica Udruge Vestigium i koordinatorica Platforme Zelenica.

Visoki troškovi

Kaže kako novaca za zapošljavanje nema jer sva sredstva koja udruga prikupi idu na visoke troškove najma gradskog prostora – 2.000 kuna mjesečno i preko 3.000kn mjesečno jer je zimi samo grijanje 3000 kuna budući da za poslovni prostor plaćaju cijenu po industrijskoj tarifi.

– Iako smo u više navrata slali upite i zamolbe Gradu i Toplinarstvu da se razmotri smanjenje tih naknada budući smo neprofitna udruga čije je djelovanje od važnosti za lokalnu zajednicu, na njih nismo nikada dobili pozitivne odgovore. Odnosno, u Toplinarstvu su pojasnili kako je nemoguće promijeniti cijenu, a u Gradu su nas uputili da se javimo na natječaj za prostore za udruge, koji već 5 godina nije raspisan na našem području djelovanja, na Vrbanima – začarani je krug kojega opisuje Borovina, a nedavno su dobili “novi šamar”.

Zelenica se proširila

Priča o Platformi “Zelenica” u koju je uključeno 10 članica (udruga i OPG-ova) započela je podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u okviru Razvojne suradnje kroz Tematski fond Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0.. Ovom su platformom svoje djelovanje u području Dobre ekonomije željeli proširiti i primjerom dobre prakse pokazati građanima drugih kvartova u Zagrebu, ali i šire.

– Od veljače ove godine do danas, proveli smo akcije poput Plac pod maskama na Borovju pa je u suradnji s osnovnom školom i školskom zadrugom održan eko plac, promovirana slobodna razmjena, zabavni program za učenike i stanovnike Borovja. Održali smo Zeleni dan u Voltinom te u suradnji s OŠ, školskom zadrugom, lokalnim obrtnicima i roditeljima uredili školsko dvorište, posadili začinsko – cvjetnu gredicu, izgradili stazu za autiće, održali savjetovanje o radu udruga te je pokrenuta Građanska inicijativa Travoltino. Na akciji Savica Cvjeta smo u suradnji s građanskom inicijativom Trans, knjižnicom Savica, osnovnom školom, lokalnim obrtnicima, umjetnicima i građanima -uredili betonske površine, promovirali slobodnu razmjenu, održali eko plac, popravljali bicikle, promovirali zdravu hranu i savjetovanje udruga – nabraja Borovina nevjerojatne akcije provedene u samo nekoliko mjeseci.

Potpora izostala

– Do kraja godine planirali smo održati još barem dvije slične akcije u gradu, dvije studijske posjete te napraviti izvještavanje, izložbu fotografija te video o radu platforme – kaže Borovina želeći dublje pojasniti njihove razloge:

– Jedan od utjecaja kojega smo željeli postići, budući građani trpe društveno – ekonomsku krizu te im je narušeno povjerenje u sustav i institucije, a istovremeno jača želja za promjenom modela u kojem će oni moći odlučivati i djelovati, bio je da ćemo osvještenim pojedincima ukazati na mogućnosti kako to ostvariti, a ostalu populaciju osvjestiti kako postoji drugačije. No, ono što je trebalo biti vjetar u leđa pretvorilo se u uteg. Isplanirali smo aktivnosti, organizirali vrijeme i kapacitete…, a potpora je izostala – razočarana je Borovina dodavši kao im nije jasno da je moguće zaustaviti financiranje nečega što je sporazumom utvrđeno.

Blokirali započeto

– Potpisana je zadužnica s naše strane da ćemo svoje obaveze izvršiti. Jasno nam je da nova Vlada želi neke stvari promijeniti, ali smatramo da nije fer blokirati stvari koje su već započete, ugovorene i dogovorene.

Smatramo da javnost nije dovoljno upoznata niti s radom udruga (koje sve postoje, što sve rade) niti s problemima s kojima se susreću (financiranje, prostor u kojem djeluju, zakoni, što im sve otežava djelovanje) – budući se u mainstream medijima spominju uglavnom u negativnim kontekstima, a pozitivne i dobre priče ostaju nepopraćene, budući udruge nemaju sredstava da se nose s plaćenim ili senzacionalističkim sadržajima – ističe Borovina dio ovog slojevitog problema.

Idu dalje uz podršku članova

No, oni neće stati.
– Uvijek pozitivni kakvi jesmo, kao protoni :), nećemo dozvoliti da nas ovakve stvari obeshrabre i unazade.

Nastavit ćemo s aktivnostima i djelovanjem, u smanjenom obliku i s ugroženom egzistencijom dvije obitelji koje su računale na svoje plaće do studenog ove godine, nadajući se da će se situacija promijeniti i da će nam dogovoreno financiranje ipak do kraja godine biti isplaćeno – kaže Irena Borovina naglasivši kako im članovi te OPG-ovi daju nesebičnu podršku.

– Reakcije članova na ovu nezavidnu situaciju nas jako vesele.
Mali OPG-ovi kojima pomažemo od početka svojeg rada, ali i građani koji su korisnici naših programa i aktivnosti, pitaju kako smo i hoće li se udruga zatvoriti, nude pomoć, i daju do znanja da su spremni uključiti se – zadovoljna je zaključivši:

– Iako se trudimo biti samoodrživi, mali poticaji su dobrodošli ako hoćemo napraviti veće promjene i utjecaj na društvo. Podrška je izostala i sada se moramo snalaziti pa ako nas želite podržati, možete nam uplatiti donaciju ili pomažuću članarinu na račun udruge Vestigium HR9823600001102214844. U udruzi imamo i platnene torbe za koje možete donirati neki iznos prema mogućnostima, a organizirat ćemo i razne radionice i predavanja za prikupljanje sredstava za daljnji rad i funkcioniranje udruge Vestigium i platforme Zelenica.

Maja Celing Celić