EHO, Nekategorizirano

Završio je EU projekt koji je pomogao rast brenda Kalliopi, ručno rađene obuće u Gračacu

U sklopu projekta „Održivim društvom do unapređenja i razvoja zajednice“ održana je završna konferencija projekta u petak, 27. siječnja 2023. godine s početkom u 12:00 h, na adresi Nikole Tesle 37 – prostor Kulturnog informativnog centra “Napredak” u Gračacu.

Cilj konferencije je upoznati mještane Općine Gračac s ostvarenim projektnim aktivnostima, dosadašnjim radom poduzeća, društvenim poduzetništvom te daljnjim planovima i razvojem Održivog društva d.o.o. nakon završetka projekta.

Rezultate projekta su predstavili  Slavica Miličić, direktorica poduzeća; Tina Antunović, voditeljica marketinga i Ana Miličić, voditeljica projekta.  Teme konferencije: Društveno poduzetništvo, dosadašnji rad poduzeća Održivog društva, ostvarene aktivnosti kroz projekt, planovi za budućnost Održivog društva, plan ulaganja profita u zajednicu, proizvodi i usluge poduzeća.

Kroz ovaj projekt poticao se razvoj društvenog poduzetništva što znači poslovanje poduzeća po principima društvenog poduzetništva, odnosno naglasak je na ulaganju u zajednicu. Na taj način Održivo društvo počelo je poslovati od srpnja 2021. godine te će s takvim poslovanjem poduzeće krajem svake godine ulagati u zajednicu (područje Gračaca i okolnih naselja) 75% svog ostvarenog profita što može ostvariti na razne načine, kroz npr. ulaganja u edukacije, obrazovanje, kulturu ljudi, pomoć starijima i nemoćnima, uređenje igrališta za djecu, pomoć siromašnima ili sve ono što je potrebno razvoju zajednice Gračaca i okolice u ekonomskom, socijalnom ili ekološkom smislu.

Održivo društvo bavi se proizvodnjom i prodajom ručno rađenih suvenira te ručno rađenom obućom. Obuća se ističe prirodnom kožom, kvalitetnim materijalima, protukliznim potplatom, samostalnim odabirom boje/uzorka kože, velikim izborom veličina (34-48), uloškom od memorijske pjene te naravno ručnim radom vrijednih žena koje se bore za opstanak u ruralnoj sredini.

Održivo društvo je jedan od relativno novih hrvatskih proizvođača obuće te radi na zaposlenju što većeg broja stanovnika zajednice iz koje stanovništvo već dugi niz godina masovno iseljava.

Poduzeće surađuje s ustanovama kao što su vrtići, starački domovi, bolnice te ostale ustanove kojima je potrebna kvalitetna radna obuća za djelatnike.
Vrijednost projekta je 993.000,00 HRK (sufinancirano iz proračuna Europske Unije (ESF) u iznosu od 844.000,00 HRK i iz Državnog proračuna u iznosu od 149.000,00 HRK).