Hrvatska, Nekategorizirano

LAG Lika poziva na završnu konferenciju EU projekta Tesla za društveno korisno učenje

Lokalna akcijska grupa Lika (LAG LIKA), Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Gospić (HGSS Stanica Gospić ) i Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću zajednički su osmisli projekt pod nazivom „Tesla za društveno korisno učenje“ te ga prijavili na natječaj za bespovratna sredstva Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja koji se sufinancira iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Europskog socijalnog fonda.

Projekt ukupne vrijednosti 863.355,60 HRK odabran je za financiranje 2018. godine. Provedba projekta trajala je 24 mjeseca tijekom kojih su partneri proveli niz aktivnosti s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanja aktivnog sudjelovanja pojedinaca u oblikovanju društva te popularizacije volonterstva.

Naime, projektom je predviđeno da se studenti Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću kroz seminarsku nastavu aktivno uključe u rad lokalnih organizacija civilnog društva, ojačaju svoje analitičke i zagovaračke vještine te kroz praktičan rad osiguraju održivost rada organizacija civilnog društva. Dio projektnih aktivnosti bio je usmjeren na povećanje vidljivosti rada organizacija civilnog društva i značaj volonterstva za održivi razvoj lokalne zajednice (kroz volonterske akcije, sajam udruga, on-line platforme za volonterske programe i modele DKU).

LAG LIKA u projektu ima ulogu nositelja projekta, dok su Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i HGSS Stanica Gospić u projektu u svojstvu partnera. Oba partnera su dugogodišnji članovi LAG-a LIKA te provedba ovog projekta dodatno potvrđuje dosadašnju uspješnu suradnju.

Projektnim aktivnostima postigla su se 2 osnovna cilja:

1. Jačanje kapaciteta ključnih dionika i povećanje broja OCD-a i visokoobrazovnih ustanova koje provode programe društveno korisnog učenja, povećanje broja studenata koji sudjeluju u programima društveno korisnog učenja u cilju njihovog aktivnijeg sudjelovanja u rješavanju konkretnih društvenih problema i razvoju lokalne zajednice te su stvoreni preduvjeti za kontinuirano provođenje programa društveno korisnog učenja

2. Predstavljanjem organizacija civilnog društva, promocijom volonterstva i organizacijom volonterskih akcija potaknulo se aktivnije uključivanje građana u oblikovanje zajednice te su se ojačali stručni, analitički i zagovarački kapaciteti kod studenata

LAG LIKA, HGSS Stanica Gospić i Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću pozivaju da se pridružite završnoj konferenciji projekta na kojoj će biti prikazani svi postignuti rezultati tijekom provedbe, a koja će se održati u petak, 13. ožujka 2020. godine u 11.00 sati u Kulturno informativnom centru u Gospiću. (Izvor LAG LIKA/CD)