Nekategorizirano, Stajališta

Zbor građana Trešnjevke Sjever u Zagrebu protiv gradnje prometnice, za zelenu površinu

Zagreb, 21.2.2018. - Zbor građana Trešnjevke Sjever protiv gradnje prometnice. Na fotografiji Ivan Butorac, predsjednik Gradske četvrti Trešnjevka Sjever. foto HINA/ Ante GUDELJ/ ml
Zagreb, 21.2.2018. – Zbor građana Trešnjevke Sjever protiv gradnje prometnice. Na fotografiji Ivan Butorac, predsjednik Gradske četvrti Trešnjevka Sjever.
foto HINA/ Ante GUDELJ/ ml

Na prvom zboru građana Trešnjevke Sjever u srijedu navečer je odlučeno da se neuređeni prostor duž trase nekadašnjeg Samoborčeka, između Trakošćanske i Selske prenamjeni u zelenu površinu i uredi kao park, što je u suprotnosti s odlukom Grada Zagreba koji je tamo počeo s gradnjom prometnice.

Stanovnici Trešnjevke Sjever koji su nazočili zboru građana također su jednoglasno odlučili da se postojeća zelena i sportsko rekreacijska zona sjeverno od trase Samoborčeka zadrži i da se te promjene unesu u Generalni urbanistički plan Grada Zagreba.

Zbor građana organiziran je na prijedlog neformalne građanske inicijative Samoborček, radi sprječavanja daljnje betonizacije Trešnjevke i očuvanja zelenih i rekreativnih zona uz i na trasi bivše pruge Zagreb – Samobor. Prije sazivanja zbora ta inicijativa skupila je 802 potpisa stanovnika Trešnjevke koji su podržali tu njihovu akciju.

Dvorana područnog ureda Trešnjevka Sjever u kojoj je zbor održan bila je premala da primi sve zainteresirane građane, koji su postavljali pitanja predstavnicima Grada Zagreba i oštro se protivili namjeri gradnje prometnice u njihovom kvartu.

Lana Vukovinski iz inicijative Samoborček rekla je kako im je grad odlučio oduzeti zadnju veću slobodnu zelenu površinu te ju pretvoriti u cestu i u nove zgrade.

“Mislim da je vrijeme da kažemo dosta. Mislim da građani imaju pravo sudjelovati u kreiranju planova, imaju pravo reći što žele. A ja želim uređenje. Želim šetnicu, klupe, želim stabla trešnje. Želim prostor za djecu bez prometa automobila”, istaknula je Vukovinski.

Radi se o rekonstrukciji-izgradnji dijela ulice Munjarski put i izgradnji Odvojka Munjarski put s komunalnom infrastrukturom. Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis istaknuo je kako je izdana lokacijska i građevinska dozvola za izgradnju prometnice s komunalnom infrastrukturom, kao prve etape produžene Kranjčevićeve ulice, to jest trase Samoborčeka. Istaknuo je da je gradnja te prometnice već počela i izvedeni su grubi građevinski radovi. Prometnica bi trebala imati i biciklističku i pješačku stazu.

Rovis je novinarima rekao da su se građani izjasnili protiv zato što se pronio glas da će izgradnjom prometnice ostati bez parka i sportskih sadržaja koje koriste, ali da to nije tako jer će ti sadržaji ostati takvi kakvi jesu.

Stanovnike Trešnjevke Sjever u njihovim zahtjevu došli su podržati i gradski zastupnici Anka Mrak Taritaš (GLAS), Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) i Tomislav Stojak (HNS).

Tomašević je istaknuo kako nema nikakve potrebe da se sada realizira cesta po Munjarskom putu do Krapinske čime bi se uništila zelena površina koju mnogi građani svakodnevno koriste. “Neka Grad prvo napravi novu prometnu podlogu jer je sadašnja stara čak 20 godina, i neka prvo riješi imovinsko-pravne odnose zapadno i istočno od Munjarskog puta pa tek onda možemo razgovarati je li tamo treba realizirati prometnicu. Do tada mora ostati zelena površina”, poručio je Tomašević.

Stojak je rekao da zbor građana treba češće prakticirati jer građani moraju reći svoje mišljenje kako bi politika imala njihov polazišni stav, a ne da se građani uključuju u rasprave tek kada je već praktički sve gotovo, jer onda je to besmisleno.

Poručio je da treba poštovati odluku stanovnika koji su se na Zboru izjasnili da ne žele niti prometnicu niti bilo kakav drugi sličan sadržaj u blizini svojih zgrada nego žele zelenu javnu površinu. No, Stojak kaže i da moramo biti svjesni i da se Grad Zagreb razvija i da su nužni dodatni infrastrukturni sadržaji da bi kvaliteta života bila na višoj razini. Istaknuo je da gradski zastupnici imaju obavezu pridržavati se onoga što su građani izglasali.

Mrak-Taritaš istaknula je da ako se u prostornom planu ima koridor za prometnicu planiran 40 godina misli da je minimum razuma da se vidi prijedlog da tu više ne bude koridor nego da bude zelenilo jer je pitanje je li potreban koridor koji se čuvao 40 godina.

Predsjednik vijeća gradske četvrti Trešnjevka Sjever Ivan Butorac (SDP) rekao je da su na zahtjev inicijative Samoborček organizirali zbor građana na kojem je kaže bilo oko 160 ljudi. Trešnjevka Sjever, prema internetskim stranicama Grada Zagreba, 2009. je imala preko 62.000 stanovnika.

Butorac je najavio kako će nakon što su nazočni na zboru jednoglasno usvojili zaključak potpisati ga i poslati nadležnim gradskim uredima na postupanje.

Rekao je da ih gradski uredi moraju izvijestiti o učinjenom pa će onda vidjeti što će dalje, hoće li inicijativa poduzimati neke daljnje korake. (Hina)