Aktualno, Nekategorizirano

Umjetnička inicijativa Prošećite “Okolo” ljepšom stranom Zagreba posvećena ‘ranjenome gradu’

Fah

Projekt Prošećite “Okolo” ljepšom stranom Zagreba posvećen je ove godine ‘ranjenome gradu’ i poziva na umjetničku šetnju Zagrebom od 20. do 30. kolovoza, u kojoj će oživjeti skrivene ulice, zaboravljeni prolazi, parkovi i zakutci Gornjega grada, najavljeno je u srijedu.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) umjetnički projekt “Okolo” tako će ponovno u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji gradom stvarati optimističniju sliku Zagreba i zajedno s domaćim umjetnicima provesti niz urbanih intervencija zbog revitalizacije odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja, rekle su organizatorice “Nas dve” – Ana Mikin i Tina Kovačićek.

Manje i veće umjetničke priče na više od 20 lokacija u centru

Istaknuto je da će brojni umjetnici svakodnevno uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijemo na više od 20 lokacija u centru Zagreba. Na svakome koraku šetače će iznenađivati street art, svjetlosne, zvukovne, fotografske, zelene, skulpturalne i interaktivne instalacije.

U središtu ovogodišnjega programa je pak velika svjetlosno-zvučna instalacija kiparice Ide Blažičko i multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića “Singing Forest” u neposrednoj blizini u potresu teško oštećene zgrade Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u gornjogradskom Parku Bele IV., koji će se za ovu priliku transformirati u ambijentalnu oazu suvremenih zvukova.

Više od tisuću site-specific svjetlosno-zvučnih tijela raspoređenih po krošnjama impozantnih stabala preuzet će ulogu orkestra “živućih instrumentalista” koji će, okupan svjetlošću, stvoriti “pjevajuću šumu”. Ova samoodrživa instalacija pokretat će se snagom vjetra, pri čemu će svaka melodija biti jedinstvena i neponovljiva. Tijekom deset dana tako će nastati beskonačan broj varijacija ambijentalnih zvukova, soundscape će se u svakom novom trenutku moći doživjeti na drukčiji način, a u večernjim satima instalacija će poprimiti svjetlosnu dimenziju.

Svoj umjetnički trag ove će godine ostaviti i grafički dizajneri klasja&zita, Pavao Kuharić će se poigrati novim uličnim formama, “Plesači” i “Turisti” kiparica Ane Marije Maravić i Maše Barišić nakratko će se pojaviti u gradu, a zaljubljenica u floru Luna Džidić šetače će uputiti koje biljke najčešće ‘naseljavaju’ zagrebačke zidove.

Također, nastavit će se i priča slomljenoga srca Voona, ulični umjetnici Boris Bare i Tihomir Krklec – Afrika oslikat će zaboravljene dijelove grada, kipar Marko Gašparić okušat će se u spoju murala i skulpture, dok će fotografije velikih formata Ernesta Mazarekića dokumentirati “potreseni” Zagreb.

“Okolo”je projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada, pokrenule su ga 2018. “Nas dve” (Ana Mikin i Tina Kovačićek) u suradnji s TZGZ-om.

Neke od njihovih već ostvarenih intervencija su – “Vuneno srce” koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjega grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca i spavajući div u Petrinjskoj. (Hina)