Aktualno, Nekategorizirano

U Zagrebu započela s radom Zaklada Anamarije Carević

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na godišnjicu smrti jedine žrtve potresa u Zagrebu, 15-godišnje Anamarije Carević, u utorak je predstavljena Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra, koja nosi njezino ime.

“Prije godinu dana u razornom zagrebačkom potresu mnogi su izgubili puno, ali vi ste obitelji Carević sigurno izgubili najviše. Mnogi su ostali bez svojih domova, s velikom traumom, ali domovi će se izgraditi, a život Anamarije, nažalost, ne u ovom zemaljskom obliku”, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Zaklada će raditi na izgradnji novog pastoralnog centra, koji će svima vezanima uz baziliku dati novi prostor za susrete, molitvu i druženje. Šteta na bazilici i spomenicima je velika i trebat će puno godina, znanja i ulaganja da se grad obnovi, kaže Obuljen Koržinek.

“Ovih dana najviše govorimo o obnovi i svemu što smo napravili ili trebamo napraviti, ali danas je prilika da manje govorimo o zgradama, a više o obnovi duha”, poručila je Obuljen Koržinek dodavši kako će Vlada nastaviti pratiti rad Zaklade.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako “strah još uvijek postoji, nesigurnosti ima na svakom koraku, ali ljudi se okupljaju da bi pomogli, osnivaju zaklade, fondove, a humanitarna djelatnost je na vrhuncu”.

Pastoralni centar okupljat će mlade

Zgrade i ceste će se obnoviti i popraviti, bazilika će ponovno okupljati građane kojima je potreban duševni mir, a pastoralni centar okupljat će mlade koji će u zajedništvu i molitvi rasti i razvijati se u ljude snažnog i nepokolebljivog duha, baš kakva je bila Anamarija, rekla je Majić.

Majka poginule djevojke Nataša Carević poručila je da će s velikim ponosom i ljubavlju gledati na novi pastoralni centar, koji će nositi ime njezine kćeri.

Anamarija je svirala u orkestru, pjevala, plesala, izrađivala poklone za majčin i očev dan i pomagala u organizaciji raznih župnih događaja. “Želim da naša bazilika ponovno zasja starim sjajem, tako će moja Anamarija i dalje živjeti u svima nama”, kazala je Carević.

Zakladnik, župnik i rektor bazilike Ivan Matić istaknuo je kako je s vremenom sazrijevala ideja skupine mladih vjernika o osnivanju Zaklade.

“Imajući na umu da ćemo u obnovi bazilike, kao zaštićenog spomenika kulture, imati potporu Ministarstva, znali smo da i mi trebamo dati svoj doprinos. Ova kušnja dala nam je snagu da gledamo dalje i uz obnovu bazilike rekonstruiramo i dogradimo pastoralni centar, koji će nositi ime Anamarije Carević”. (Hina)