Aktualno, Nekategorizirano

Novi ciklus online javnih tribina Centra za promicanje tolerancije, prva tribina s temom: LJUBAV PREMA GRADU

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust poziva na novi ciklus online javnih tribina „SNAGA LJUBAVI“, navodi se u pozivu Centra koji prenosimo u nastavku.

Pridružite nam se na prvoj tribini pod nazivom LJUBAV PREMA GRADU

Što kada te dobro protrese?

Tribina će se s obzirom na trenutnu situaciju mjera zaštite zdravlja ljudi i brojnih oštećenih javnih prostora u Gradu Zagrebu održati online 20. svibnja (srijeda) u 18,30 sati

Pratite nas u srijedu uživo na:

https://www.centartolerancije.hr/online-tribina

https://web.facebook.com/events/632418940819848/

https://www.youtube.com/channel/UCUNlEGk5JYW9pVK8VGESBEQ?view_as=subscriber

Na tribini ćemo govoriti i obraditi aktualnu situaciju u kojoj su se našli Grad Zagreb i njegovi građani usred epidemije koronavirusom dodatno pogođeni razornim potresom 22.03.2020. godine.
Intencija je tribine uz uvodničare iz različitih područja poput povjesničara umjetnosti, arhitekta, predstavnice bankarskog sektora, ali i psihologa te predstavnika građanskih inicijativa pružiti konkretne odgovore i pomoći unesrećenim građanima da se lakše snađu u danima koji nam predstoje u obnovi Grada.

Tribinu će moderirati novinarka HRT-a Jasmina Popović.

uvodničari:
dr. sc. Dragan Damjanović, redovni profesor na Odsjeku za povijest umjetnostii Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Tihomil Matković, dipl.ing.arh, predsjednik Društva arhitekata Zagreba
dr. sc. Igor Mikloušić, psiholog
Mirjana Zubak prof., pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije
Kristina Grbavac, Direktor regionalnog centra za gospodarstvo Zagreb – Zapad, Hrvatska poštanska banka d.d.
Robert Prugovečki, predstavnik inicijative građana Srce ZGrada,
Adela Krivanek Magerl, predstavnica inicijative građana Ilica
Dr. sc. Damjanović, povjesničar umjetnosti, uvodi nas u temu obnove Grada Zagreba prikazom stradalih sakralnih i stambenih građevina (crkva Sv. Katarine na Gornjem Gradu, stambeno-poslovna zgrada Kolmar na Trgu bana J. Jelačića, Hönigsberg kuća na uglu Ilice i Frankopanske, zgrada Glazbenog Zavoda u Gundulićevoj, oštećene arkade na zagrebačkom groblju Mirogoj).

O proceduri obnove stambenih zgrada i gradske jezgre, nastalim problemima i stavu struke oko donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, te posljedicama neizglasavanja tog Zakona govorit će Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Kako se građani Zagreba nose s dvostrukom krizom koja nas je pogodila, što nas čeka i kako ćemo reagirati u narednim mjesecima, da li su i koliko građani tražili psihološku pomoć, mogu li traumatične situacije koje smo doživjeli ostaviti trajne posljedice, govori psiholog dr. sc. Igor Mikloušić.

O mogućnostima financiranja u obnovi stradalih krovišta, kuća, stambenih zgrada i stanova te mogućnostima korištenja sredstava EU fondova u obnovi Grada, informirat će nas Kristina Grbavac, predstavnica Hrvatske poštanske banke d.d., Direktor regionalnog centra za gospodarstvo Zagreb – Zapad i Mirjana Zubak, pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte EU.

Zašto i zbog čega nastaju inicijative građana, kolika je njihova ljubav prema gradu i senzibilizaciji sa građanima, te koje su probleme detektirali vezano za obnovu Grada, prezentirati će nam predstavnici inicijative Srce Zgrada – Robert Prugovečki i predstavnica građanske inicijative Ilica – Adela Krivanek Magerl.