Hrvatska, Nekategorizirano

HCK dodjeljuje dva milijuna kuna stradalima u potresu

Hrvatski Crveni križ dodijelit će dva milijuna kuna najugroženijim građanima čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije, priopćeno je u ponedjeljak.

Za dodjelu jednokratne novčane pomoći javni poziv bit će otvoren od 21. srpnja do 17. kolovoza.

Pomoć mogu zatražiti osobe čije su nekretnine označene kao N1 i N2, odnosno koje su dobile ‘crvenu oznaku’ i nisu podobne za stanovanje, a ispunjavaju barem jedan od sljedećih socijalnih kriterija.

To su kućanstva-korisnici zajamčene minimalne naknade, zatim samohrani roditelji s ukupnim mjesečnim primanjima manjim ili u visini bruto minimalne plaće od 4.062 kuna.

Među njima su i kućanstva u kojima su svi članovi umirovljenici s mirovinom manjom od 2.000 kuna svakog člana pojedinačno, samci s primanjima do 2.485 kuna, zatim obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima do prosječne neto plaće u Zagrebu u travnju, tj. 7.673,00 kuna i kućanstva u kojima ukupna primanja nisu veća od 2.000 kuna po članu kućanstva.

“Za jednokratnu novčanu pomoć mogu se javiti fizičke osobe koje su vlasnici obiteljskih kuća/stanova ili su zaštićeni najmoprimci slabijeg socijalnog statusa, a koji su tijekom potresa imali prebivalište/boravište na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije te Krapinsko-zagorske županije”, stoji u priopćenju.

Iz HCK su izvijestili da će visina jednokratne novčane pomoći ovisiti o broju podnesenih zahtjeva i raspoloživim prikupljenim sredstvima.

Detalje o kriterijima i potrebnoj dokumentaciji, građani mogu pronaći na internetskoj stranici Hrvatskog Crvenog križa www.hck.hr.

Donacije su prikupljene od fizičkih i pravnih osoba te međunarodnih organizacija. (Hina)