Hrvatska, Nekategorizirano

Zelena akcija performansom zatražila smjenu ministra Ćorića

Foto HINA/ Dario GRZELJ
Foto HINA/ Dario GRZELJ

Članovi udruga Zelena akcija, izveli su u četvrtak performans ispred zgrade hrvatske Vlade te su zatražili smjenjivanje ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, rekavši da su mu dodijelili nagradu „Zlatni panj“ za loše odluke.

Prigodni performans aktivisti Zelene akcije izveli su ispred Vlade na Trgu svetog Marka, rekavši da njime obilježavaju godišnjicu mandata ministra Ćorića, a, kako su naveli, prestižnu nagradu „Zlatni panj“dodijelili su mu – za doprinos devastaciji okoliša.

Predsjednica Zelene akcije Željka Ljeljak Gracin izjavila je novinarima da je ministar Ćorić njihovu nagradu dobio „za kronično donošenje loših odluka u zaštiti okoliša“.

Zelena akcija na performansu je nabrojila brojne, kako tvrde, loše odluke ministra Ćorića poput – projekta LNG terminala, HE Kosinj, drugog bloka termoelektrane Plomin kao i gradnje na Srđu.

Iz Zelene akcije su naveli kako mu posebno zamjeraju ‘nepreuzimanje odgovornosti za nedavnu ekološku katastrofu u Slavonskome Brodu kao i stalno lošu kvalitetu zraka u tome gradu’.

Moramo spomenuti i katastrofalnu politiku gospodarenja otpadom koja je eskalirala nedavnim požarom u CIOS-u, ustvrdila je Ljeljak Gracin.

Nagradu „Zlatni panj“ predstavnici Zelene akcije pokušali su urudžbirati u zgradi Vlade, ali su ih ondje uputili u resorno Ministarstvo.
Od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zatražili su da razriješi dužnosti ministra Ćorića, a tijekom performansa aktivisti su vikali „ostavka, ostavka“ tražeći da ministar Ćorić napusti tu dužnost.