Aktivizam, Nekategorizirano

Zelena akcija, Zeleni Osijek i BED traže poništavnaje ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Slavoniji

Udruge pozivaju nadležne institucije na istragu
Udruge pozivaju nadležne institucije na istragu

Zelena akcija, Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo-BED oštro osuđuju potpisivanje ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na šest istražnih područja u kontinentalnom dijelu Hrvatske te traži njihovo poništavanje.

Također ćemo poduzeti sve pravne korake kako bismo utvrdili nepravilnosti u procesu dodjele koncesija i potpisivanja ugovora – kažu u udrugama, o čemu je u petak, 10. lipnja pisala Zelena akcija.

Premijer Tihomir Orešković, koji je praktički na odlasku i čija Vlada ne uživa povjerenje građanki i građana, danas (10. lipnja) je potpisao ugovore s dvije kompanije: INA-om (jedno polje) i kanadskom tvrtkom Vermilion Energy (četiri polja) za davanje Slavonije naftnim kompanijama.

Tim je povodom Zelena akcija održala konferenciju za medije na Markovu trgu.

– Pitamo gospodina Oreškovića zašto mu se toliko žuri? Ne samo da je potpisao ove ugovore, već je najavio otvaranje novog natječaja u srpnju za 10 novih polja. Ovakvi brzopleti i zadnji potezi premijera na odlasku građani bi mogli protumačiti kao pogodovanje kompanijama ili čak uzimanje provizije na štetu građana i građanki – izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Dodatno, nevjerojatno je da Vlada – u kojoj je Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu „Konzultantica“ te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom – donosi ovakve odluke od državne važnosti.

– Ponovno pozivamo nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka i bivšeg premijera Milanovića, te o djelovanju g. Karamarka i g. Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa – dodao je Tomac.

Vlada je potpisivanjem ugovora prekršila i pravnu proceduru. Naime, koncesije su dodijeljene u lipnju 2015., a rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od dana donošenja odluke o odabiru u postupku javnog nadmetanja za izdavanje dozvole. Potpisivanje ugovora skoro godinu dana nakon dodjele koncesija predstavlja jasno kršenje Zakona o ugljikovodicima (Članak 23. st.3.), stoga tražimo poništenje cijelog procesa.

– Ovaj projekt je i izrazito štetan za okoliš i lokalnu zajednicu. Potpisivanjem ugovora, Vlada RH daje naftnim kompanijama cijelu Slavoniju, Srijem i Baranju, odnosno nešto više od trećine površine kopnenog dijela Hrvatske, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim stanovništvom – izjavio je Dinko Pešić iz Udruge Zeleni Osijek.

Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva-BED-a dodala je: – Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, a posebno nafte, može ozbiljno ugroziti i vodu i poljoprivredno zemljište kojima je kontinentalna Hrvatska veoma bogata.

Osim toga, Vlada RH se očito ne planira pridržavati ni globalnog klimatskog sporazuma iz Pariza kojeg je potpisala u travnju ove godine, a koji jasno obvezuje vlade svijeta da napuste korištenje i ulaganje u fosilna goriva te krenu prema niskougljičnom razvoju.