Aktivizam, Nekategorizirano

Zelena Istra izdala kuharicu “Naši stari znaju – hrana nije otpad”

Oslanjajući se na golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih – koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo – nova kuharica Zelene Istre predstavlja dar osoba treće životne dobi koji doprinosi sprečavanju rasipanja hrane te oblikovanju boljeg i održivijeg sutra svih generacija Pule!

Zelena Istra izdala je u prosincu 2020. knjižicu recepata pod nazivom “Naši stari znaju – hrana nije otpad”. Oslanjajući se na golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih – koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo – nova kuharica Zelene Istre predstavlja dar osoba treće životne dobi koji doprinosi sprečavanju rasipanja hrane te oblikovanju boljeg i održivijeg sutra svih generacija Pule! Naime, u kuharici su predstavljeni recepti naših starijih sugrađana/ki za pripremu jela od ostataka kuhane riže, tjestenine, krumpira, mesa i ribe te povrća, odnosno namirnica poput starog kruha ili voća.

Kuharica je dostupna putem weba Zelene Istre www.zelena-istra.hr, gdje je objavljena unutar rubrike “Multimedija”, odnosno podrubrike “Publikacije”. Tiskana je u nakladi 20 primjeraka, a građanima/kama Pule bit će uskoro dostupna za čitanje i posudbu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Puli te Zelenoj Istri. Kuharica će obogatiti i fond knjižnice pri OŠ Centar.

Kuharica je nastala temeljem suradnje Zelene Istre s Osnovnom školom Centar, Klubom 50+ Veli Vrh te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula tijekom projekta “Aktivni i zdravi – starije osobe za održivi razvoj”, uz podršku Grada Pule.

Jedan od ciljeva projekta bio je međusektorskom suradnjom udruga i javnih institucija kojima je osnivač Grad Pula osigurati mogućnosti za aktivno zdravo starenje starijih osoba, odnosno kvalitetno provođenje vremena starijih osoba s područja Pule njihovim uključivanjem u društveni život grada te međugeneracijske aktivnosti vezane uz teme održivog razvoja.

Upravo iz tog razloga Zelena Istra pozvala je starije sugrađane/ke na eko-gastro akciju “Hrana nije otpad” koja se na pulskoj tržnici održala 2. listopada 2020. Tamo su mogli kušati hranu spravljenu po recepturi “za drugi dan”, podružiti se, dobiti informacije o projektu “Aktivni i zdravi”, kao i na licu mjesta ostaviti vlastite recepte za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrebljeno prilikom kuhanja. Naime, istog dana otvoren je poziv na dostavu recepata “za drugi dan” namijenjen upravo starijim građankama i građanima Pule. Poziv je trajao mjesec dana, a recepti su do Zelene Istre pristizali i putem telefona te Facebooka.

Popularizaciji poziva doprinijeli su suradnici projekta. Klub 50+ Veli Vrh te Gradska knjižnica i čitaonica Pula pozvali su svoje članove/ice da se uključe u dostavu recepata. Nastavno osoblje OŠ Centar potaknulo je angažman vrijednih učenica/ka 5. a i 5. b razreda koji su recepte “za drugi dan” potražili u krugu vlastitih obitelji, uglavnom kod svojih baka.

Ukupno je prikupljeno 39 recepata, a većina je pronašla svoje mjesto i u knjižici recepata “Naši stari znaju – hrana nije otpad”.

U znak zahvale za vrijedne recepte, a u nastojanju da izmame osmijehe na njihovim licima, učenice/i su za starije osobe napisale/i krasne pjesmice, objavljene na stranici Zelene Istre.