Hrvatska, Nekategorizirano

Ženska mreža Hrvatske pozdravlja povijesnu odluku francuskog Ustavnog suda vezanoj uz zakon o prostituciji

37dd66b4a488fe30efcd85fdcd48165cU povijesnoj odluci francuski Ustavni sud (Conseil Constitutionnel) u petak je ocijenio ustavnim francuski zakon iz 2016. kojim je propisano kažnjavanje kupaca prostitucije, potpuna dekriminalizacija osoba u prostituciji i obveza donošenja nacionalne politike izlaska, zaštite i podrške za žrtve prostitucije, podvođenja i trgovanja ljudima, iznosi u priopćenju Ženska mreža Hrvatske.

Zakon je usvojen u travnju 2016. godine uz podršku velikog broja parlamentarnih stranaka te uz pomoć mnogih francuskih i međunarodnih nevladinih organizacija koje se bore protiv svih oblika seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja. Istraživanje je pokazalo kako velika većina francuskog naroda smatra da su prostitutke žrtve prisiljene na obavljanje prostitucije (83%), da je prostitucija oblik nasilja (74%), da plaćanje za seks predstavlja prisiljavanje na seks kroz financijsku prinudu (77%) te podupiru donošenje ovog zakona (78%). Donošenjem ovog zakona francuski parlament je prepoznao da je kupovina seksa oblik seksualnog nasilja, prepreka ostvarenju ravnopravnosti žena i muškaraca, nije u skladu s pravom na ljudsko dostojanstvo i glavni je faktor u trgovanju ljudima zbog seksualnog iskorištavanja.

Protivnici ovog zakona, predstavnici ultra-liberalne ideologije koja zagovara tzv. „seksualni rad“ tražili su da se ne propiše kažnjavanje kupaca prostitucije u ime „slobode poduzetništva“ i da se uvede pravna distinkcija između pojmova „slobodne prostitucije“ tj. seksualni rad i „prisilne“ prostitucije tj. žrtve trgovanja ljudima. Ovakve distinkcije koje postoje u malom broju evropskih država (Njemačka i Nizozemska) zapravo su dekriminalizirale podvođenje, pružanje seksualnih usluga i vođenje bordela. Iako su te države obećale boriti se protiv trgovanja ljudima i seksualnog iskorištavanja u praksi je upravo zbog ovakvih pravnih rješenja kojima se legalizira tržište seksualnog iskorištavanja došlo do značajnog povećanja trgovanja ljudima.

Ženska mreža Hrvatske se zalaže za oštro kažnjavanje kupaca te ukidanje kažnjavanja žena u prostituciji. Kako bi se to ostvarilo hitno su potrebne promjene Kaznenog zakona i Zakona o prekršajima javnog reda i mira. Jedino se na ovaj način može spriječiti iskorištavanje žena kroz trgovanje ljudima i prostituciju!