Nekategorizirano, Svijet

Žestok spor znanstvenika i aktivista LGBT udruga oko ‘softwarea’ koji prepoznaje lica gay osoba

spor-oko-algoritmaStudija američkog sveučilišta Stanford o algoritmu koji razlikuje lica ‘gay’ i heteroseksualnih osoba, koja će uskoro biti objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, izazvala je oštru raspravu između znanstvenika i dviju vodećih LGBT udruga, prenosi u utorak BBC.

Stanford University tvrdi da njegov ‘software’ prepoznaje crte lica koje su povezane sa seksualnom orijentacijom, a koje ljudi naprosto ne vide.

Rad znanstvenika Michaela Kosinskog i Yilun Wanga pripadnici LGBT udruga su ocijenili “opasnim” i “smećem od znanosti” dok su znanstvenici uzvratili da se radi o “ishitrenim” reakcijama.

U svom su istraživanju znanstvenici na temelju više od 14.000 fotografija bijelih Amerikanaca preuzetih s internetske stranice za sklapanje romantičnih veza izradili algoritam koji razlikuje homoseksualne od heteroseksualnih osoba.

Oni su koristili između jedne i pet fotografija svake osobe i pridodali seksualnu orijentaciju koju su internetskoj stranici naveli samo korisnici. Rezultat je bio ‘software’ koji prema crtama razaznaje radi li se o heteroseksualnoj osobi, homoseksualcu ili lezbijki.

Što se tiče razlikovanja gay osoba od heteroseksualnih, alogoritam se pokazao uspješnim u 81 posto slučajeva, dok je kod žena ta brojka 71 posto.

“Lica gay osoba su često rodno netipična. Gay muškarci imaju užu čeljust i duže nosove, dok lezbijke imaju veće čeljust”, kazali su znanstvenici.

Dvije američke LGBT udruge su oštro osudile studiju, tvrdeći da “istraživanje nije znanost ili vijest, već opis standarda ljepote za internetskim stranicama za sklapanje veza”.

“Istraživanje zanemaruje veliki segment LGBTQ zajednice, uključujući osobe drugačije boje kože, transrodne osobe, starije ljude i ostale pripadnike LGBTQ zajednice koji ne objavljuju svoje fotografije. Ti nepromišljeni i bezobzirni rezultati bi mogli poslužiti kao oružje i protiv heteroseksualaca koji su neprecizno prikazani, kao i protiv homoseksualaca i lezbijki koji su u situaciji da njihovo javno priznavanje seksualne orijentacije može biti opasno”, stoji u priopćenju udruge za praćenje sadržaja medija Glaad.

Udruga Human Rights Campaign (HRC) smatra da bi se “Stanford trebao ograditi od tog smeća od znanosti, a ne stavljati svoje ime i svoj kredibilitet na istraživanje koje je opasno pogrešno i svijet čini gorim i manje sigurnim nego prije”.

Dvojica prozvanih znanstvenika su na te optužbe svojim kritičarima odgovorili protuoptužbom za “preuranjenu osudu”.

“Naša se istraživanja mogu pokazati pogrešnima (…) međutim, znanstvena otkrića se mogu se opovrgnuti jedino znanstvenim podacima i replikacijom, a ne dobronamjernim odvjetnicima i glasnogovornicima”, poručili su Kosinski i Wang.

“Štoviše, ako su rezultati koje smo dobili točni, ishitrene reakcije predstavnika Glaada i HRC-a na naš znanstveni rad dovodi u opasnost upravo one ljude za koje se te udruge zalažu”, ustvrdili su znanstvenici. (HINA)