Aktivizam, Nekategorizirano

11. Balkans Beyond Borders Short Film Festival – natječaj

Otvorene su prijave za sudjelovanje na jedanaestom izdanju festivala kratkometražnog filma Balkans Beyond Borders. Ove godine inspiracija festivala dolazi iz teme: ‘contrUst: It is U who makes the difference’. Pozivaju se mladi autori filmova da se inspiriraju ovogodišnjom temom i pošalju svoj film do 1. lipnja 2020.!

Organizatori prihvaćaju filmove svih žanrova (igrane, animirane, eksperimentalne i dokumentarne filmove, kao i digitalnu umjetnost) u trajanju do 30 minuta.

Propozicije natječaja:
a) prijave trebaju biti podnesene od strane filmskih stvaratelja do 35 godina ili starijih od 35 godina pod uvjetom da je u pitanju njihov debitantski film;
b) da su porijeklom iz neke od balkanskih zemalja ili/i da je njihov film balkanska produkcija;
c) da su povezani sa ovogodišnjom temom festivala.

Svaka prijava će proći predselekcijsku komisiju koja se sastoji od mladih profesionalaca iz filmske industrije koji osiguravaju da finalisti ispunjavaju sve postavljene kriterije. Konačni žiri koji se sastoji od poznatih profesionalaca iz filmske industrije s Balkana odabrat će BBB NAJBOLJI FILM koji će dobiti prvu nagradu i 1.000 eura. Ostale nagrade su BBB Prva prijava, Specijalna priznanja i BBB Nagrada publike.

Festival kratkometražnog filma „Balkan Beyond Borders“ svake godine putuje u drugi grad i jedan je od rijetkih festivala kratkog filma koji se fokusira na balkanske zemlje. Festival omogućava izgradnju mostova između različitih aktera i podržava interakciju nove generacije umjetnika i različitih institucija kojima se balkanska kulturna industrija može promovirati na europskom nivou. U pitanju je jedinstveni festival koji svake godine ima drugačiju inspirativnu temu koja podiže svijest o suvremenim problemima i trendovima vremena kako bi se ojačao dijalog i unaprijedilo znanje o regiji.

Od 2010. godine festival se održao u 10 gradova (Beograd, Tirana, Atena, Bukurešt, Sarajevo, Solun, Sofija, Bruxelles, Novi Sad i ponovo Atena), na kojima je prikazano preko 380 balkanskih filmova i preko 200 kratkih filmova s područja van Balkana. Na svakom festivalu pozvani su redatelji čiji su filmovi dio programa, gostujući predavači, BBB ambasadori i lokalni partneri kako bi se stvorilo središte za produktivno umrežavanje i suradnju među zainteresiranim stranama u regiji. Sve se vrti oko rastuće zajednice umjetnika, istraživača, novinara i partnera.

Sljedeća destinacija festivala je Izmir u Turskoj, živahni grad na moru koji podržava umjetnički izraz i suvremene promjene u trgovini, klimatske promjene i koheziju.

Više informacija o načinu prijavljivanja: www.balkansbeyondborders.eu
Kontakt: info@balkansbeyondborders.eu