Hrvatska, Nekategorizirano

14. Human Rights Film Festival

Festival otvara novi dokumentarni film Wernera Herzoga "Lo and Behold"
Festival otvara novi dokumentarni film Wernera Herzoga “Lo and Behold”

14. Human Rights Film Festival održat će se od 5. do 10. prosinca u kinu Europa i Studentskom centru u Zagrebu te od 8. do 12. prosinca 2016. u riječkom Art-kinu Croatia, a Multimedijalni institut MaMa Zagreb objavio je i selekciju filmova koju možete pogledati OVDJE.

Novitet ovogodišnjeg festivala je bogata programska linija u nedavno digitaliziranom MM centru što predstavlja svojevrsni povratak “korijenima”, u prostor Studentskog centra koji je bio dom prvim izdanjima HRFF-a.

Festival otvara novi dokumentarni film Wernera Herzoga “Lo and Behold” koji tematizira učinak Interneta, robotike, umjetne inteligencije i “interneta stvari” na živote ljudi. Prije toga prikazat ćemo kratki film Abbasa Kiarostamija “Take Me Home”.

U sklopu Human Rights Film Festivala održava se i radionica, odnosno špijunska škola “Alati umijeća međuljudskih odnosa”

Kazališna redateljica Tea Tupajić započela je 2013. godine rad na projektu “Umjetnost obmane” u kojem se bavi usporedbom rada agenta tajne službe i rada umjetnika. Koristeći obmanu kao glavno oruđe, tajne su službe razvile tehnike kao što su emocionalna manipulacija, implantacija motivacije, i slične psihološke igre u znanstveno preciznu umjetnost međuljudske interakcije. Kao suradnike u projektu Tupajić poziva aktivne i bivše agente izraelskih tajnih službi Mossad i Shin Bet, te s njima istražuje paletu vještina, tehnika i nužne virtuoznosti potrebne za njihov rad.

Špijunska škola “Alati umijeća međuljudskih odnosa” je zasnovana na alatima vještina međuljudskih odnosa koje je Tupajić prikupila u toku dvije godine istraživanja. Tokom tog procesa stekla je uvide ne samo u palete vještina, već i u vježbe koje su stvorile generacije obavještajaca, te koje se koriste u obavještajnim centrima za regrutiranje i obuku. Neke od tih vježbi slične su vježbama koje se primjenjuju u sklopu obrazovanja za izvođačke umjetnosti.

Većinu vježbi su izvorno osmislile Izraelske tajne službe, te su kasnije bile preuzete od strane drugih stranih obavještajnih agencija. U jeku terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji, Izrael izvozi metode svojih tajnih službi europskim obavještajnim agencijama, te prenosi koncepte izgradnje obavještajnih mreža, sigurnosne arhitekture javnih i privatnih prostora, predviđanja osumnjičenika za terorizam, preventivnih provjera imigranata i sl.

Vježbe su usredotočene na:
– razvoj osobne komunikacije, improvizaciju, razvoj odnosa i druge psihološke vještine svakog sudionika
– vještine izgradnje grupne dinamike
– pribavljanje podataka kroz razgovor ili ispitivanje
– osnove izgradnje i održavanja izmišljenih paravana i situacija
– osnovno izvođenje operacija u urbanim okolinama
– koreografija grupnih akcija (praćenje osobe, neprimjetnost) izvedenih u javnom prostoru

Radionica počinje prvom vježbom u svakom obavještajnom obrazovnom centru. Upute su sljedeće: Uđite u stambenu zgradu. Vaš zadatak je uvjeriti osobu koja živi u stanu da vam dopusti pristup svom balkonu. Vaš partner koji vas čeka vani mora vas fotografirati na tom balkonu.

Tokom 3 dana sudionici će proći niz osnovnih i naprednih vježbi. Većina vježbi izvodi se neprimjetno i nenajavljeno u javnom prostoru. Radionica je otvorena grupama od po 20 sudionika, dok su posjetitelji i “publika” dobrodošli promatrati radionicu u svakom trenutku.

Obavještajne agencije su instrumenti ratovanja. Njihove metode možda nisu usmjerene na velike brojeve ljudskih žrtava (uzmimo kao primjer Hladni rat, zlatno doba obavještajnog djelovanja, koji je u usporedbi s drugim ratnim razdobljima sličnih razmjera imao relativno mali broj žrtava), no jednako su umiješane u razne sukobe. Cilj ove radionice je preispitati, staviti u novi kontekst, te preuzeti te vještine i metode, te pronaći za njih nove, mirnodopske upotrebe.

Za sudjelovanje na radionici potrebno je poslati prijavu na ttupajic@gmail.com.