Hrvatska, Nekategorizirano

15. Queer Zagreb fokus stavlja na žene i umjetnice

queer_cr15. Queer Zagreb naglasit će potrebu za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. Gostovanja, rezidencije, produkcije i suradnje koje vas očekuju okupit će iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta, doslovno sa svih kontinenata svijeta, kako bi se naglasila globalna prisutnost queer umjetnosti i ženskog autorstva. Ovogodišnje izdanje programa Queer Zagreb progovara i o temi podzastupljenosti ženskog glasa i u kulturama manjinskih identiteta, prenosi Vox Feminae.

U Zagreb od 22. do 27. svibnja dolaze koreografkinje i plesačice Marcela Levi (Brazil) i Lucía Russo (Brazil / Argentina ) te Leja Jurišić (Slovenija) i Teja Reba (Slovenija). Njima se pridružuju i Donna Clark (SAD) te Deborah Leiser-Moore (Australija) koje su za programa ovogodišnjeg Queer Zagreba, uz izvedbe, pripremile i posebne radionice namijenjene domaćim izvedbenim umjetnicima.

U programu 15. Queera nemojte propustiti izvedbu Mmakgosi Kgabi (Južna Afrika), projekcije filmova redatelja/ice i vizualnog/e umjetnika/ce Natashe Mendonca (IND), kao ni jedinstvenu glazbenu izvedbu umjetnice-pjevačice-kompozitorice Suman Sridhar (IND).

Inozemnim umjetnicama i izvođačicama, pridružit će se Le Zbor, prvi mješoviti ženski lezbijsko-feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, dok je samo otvorenje festivala rezervirano za Vlastu Delimar, umjetnicu koja se u suvremenu hrvatsku umjetnost upisala kao jedna od najznačajnijih domaćih umjetnica s kojom udruga Domino surađuje već niz godina.

Ulaznice za izvedbe u programu Queer Zagreb su besplatane, uz obaveznu prethodnu rezervaciju mejlom na: ulazniceqz@gmail.com.