Hrvatska, Nekategorizirano

Festival aktivističkih zborova “Sve u jedan glas!” otvara 21. travnja Queer Zagreb Sezonu 2018.

Queer Zagreb Udruga
Queer Zagreb Udruga

– Veliki regionalni susret aktivističkih zborova pod nazivom “Sve u jedan glas!”, kojim 21. travnja u zagrebačkom Teatru &TD počinje Queer Zagreb Sezona 2018., okupit će osam zborova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Austrije pod zajedničkim nazivnikom aktivističke poruke da žene nisu i nikada neće biti drugotne, prenosi Hina.

Kako se ističe u najavi, “Sve u jedan glas!” treći je po redu regionalni festival samoorganiziranih aktivističkih zborova čiji su prethodnici festivali “Svi u glas” u Beogradu i “Vsi v en glas” u Ljubljani.

Riječ je o prvom programu Queer Zagreb Sezone 2018. a okupit će u Teatru &TD osam zborova iz bližeg i daljeg susjedstva – Praksa iz Pule, ZborXop i Domaći gosti iz Zagreba, Horkestar iz Beograda, 29. Novembar iz Beča, Zborke i Kombinat iz Ljubljane, te “domaćice” iz Le Zbora, dok je ‘after’ rezerviran za Zbeletronke.

“Zborovi su raznoliki, veliki i mali, ženski i mješoviti, ali sve ih spaja ljubav prema pjevanju i žar otpora prema tragikomediji u kojoj živimo”, stoji u najavi.

Iako su neki zborovi mješoviti, manifestacija će se održati pod egidom gramatički ženskoga roda, uz poruku upozorenja na diskriminatorni tretman žena u društvu.

“Kao aktivistkinje, u vrijeme kada se prodaju priče da je strašnija tzv. rodna ideologija od nasilja nad ženama, odlučile smo naslovom poručiti da žene nisu i nikada neće biti drugotne – gramatički, društveno, politički ili na bilo koji drugi način. Poručujemo da nam je dosta! Muški dijelovi naših zborova pjevaju s nama u jedan glas jer je rodna ravnopravnost pitanje općeg dobra cijelog društva”, poručuju sudionice iz Le Zbora.