Aktivizam, Nekategorizirano

Kampanja “SVE u jedan glas”- potpora nastupu zborova u Teatru &TD

29468116_168952617157463_1950213678380875776_nOsam zborova iz bližega i daljega susjedstva okupit će se 21. travnja u Teatru &TD, a kako bi omogućile njihov dolazak domaćice iz Le Zbora organizirale su kampanju potpore “SVE u jedan glas / One Voice Festival“” kako bi gosti doista mogli stići i boraviti u Zagrebu, a crowdfunding kampanja će biti otvorena do 22. travnja.

U Zagrebu će tako nastupiti – Praksa iz Pule, ZborXop i Domaćigosti iz Zagreba, Horkestar iz Beograda, 29. Novembar iz Beča, Zborke i Kombinat iz Ljubljane, a after party rezerviran je za Zbeletronke, priopćili su u ponedjeljak organizatori – Le Zbor i uduga “Domino”.

Kako je navedeno, “zborovi su raznoliki – veliki i mali, ženski i mješoviti, ali sve ih spaja ljubav prema pjevanju i žar otpora prema tragikomediji u kojoj živimo”.

Crowdfunding kampanja “SVE u jedan glas / One Voice Festival” pokrenuta je na platformi Indiegogo kako bi se prikupio novac koji nedostaje i osigurao se dolazak u Zagreb i smještaj u Zagrebu svim gostima i gošćama, a kampanja se može podržati do 22. travnja.

Uz nastupe zborova, bit će priređena i izložba u čast proslave 13. rođendana Le Zbora, projekcija filma o aktivističkim zborovima bivše Jugoslavije, te razni drugi popratni sadržaji poput radionice pisanja subverzivnih tekstova pjesama i mnogi drugi!

U priopćenju su organizatori objasnili i zašto su pokrenuli kampanju, a kao prvi dio razloga istaknuli su da, “ako nešto vrijedi učiniti, vrijedi to učiniti subverzivno! Hrvatski jezik jednostavno nije na strani žena te ih pretvara u umanjenice ili isključuje, između ostalog tako da se za miješane skupine uvijek se koristi zamjenica u muškom rodu (svi), čak i ako je skupina većinski ženska. Odlučile smo, barem na jedan dan, da ćemo biti SVE, bez obzira na to što imamo i mješovitih zborova”.

Drugi dio razloga pak, navedeno je, “manje se igra gramatikom, a više se usprotivljuje tretmanu žena u društvu. Kao aktivistkinje, u vrijeme kada se prodaju priče da je strašnija tzv. rodna ideologija od nasilja nad ženama, kada se o ratifikaciji Istanbulske konvencije razglaba, a o silovanjima i ubojstvima žena šuti, kada se te iste žene upućuje da svoje nasilnike ne prijavljuju te da im još po mogućnosti rode i dijete jer ipak se radi na demografskoj obnovi, odlučile smo naslovom poručiti da žene nisu i nikada neće biti drugotne – gramatički, društveno, politički ili na bilo koji drugi način”.

“Poručujemo da nam je dosta! Muški dijelovi naših zborova pjevaju s nama u jedan glas jer je rodna ravnopravnost pitanje općega dobra cijeloga društva”, istaknuto je.