Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

60 doktora znanosti upozorava na ekološku pogubnost termoelektrane Peruća

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Aktivisti građanske inicijative “Ne daj se, Cetino!” u ponedjeljak su na prosvjedu uoči tematske sjednice Skupštine splitsko-dalmatinske županije na kojoj će biti riječi o projektu termoelektrane Peruća zatražili da vijećnici donesu odluku o brisanju tog projekta te su najavili kako će, bude li potrebno, fizički spriječiti gradnju.

“Ako se ne budu poštovali naši zahtjevi, blokirat ćemo prometnicu kod Peruće i fizički zabraniti gradilište,” rekao je znanstvenik fizičar Mislav Cvitković koji podupire aktivnosti protiv gradnje termoelektrane Peruća.

Upozorio je kako su Studiju utjecaja na okoliš u vezi te termoelektrane radili isti oni koji su uključeni u projekt.

Organizator prosvjeda Ante Janković izrazio je uvjerenje da će vijećnici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske glasati protiv gradnje termoelektrane Peruća.

“Nas podržava više od 60 doktora znanosti koji upozoravaju na ekološku pogubnost termoelektrane Peruća pa ćemo, ako se usvoji Studija o utjecaju na okoliš, zaštitu tražiti na Upravnom sudu u Hrvatskoj i na Međunarodnom sudu u Strasbourgu”, rekao je.

Dodao je kako je dosad više od 25.000 građana potpisalo peticiju protiv termoelektrane Peruća.

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj istaknuo je kako će Mostovi vijećnici na tematskoj sjednici Skupštine splitsko-dalmatinske županije tražiti brisanje projekta termoelektrane Peruća. Zamjerio je vodstvu Županijske skupštine što vijećnicima nije dostavljena dokumentacija za današnju sjednicu i što vijećnici Mosta nisu dobili odgovor na zahtjev da na tematskoj sjednici sudjeluju i znanstvenici koji argumentirano upozoravaju na opasnost projekta termoelektrane Peruća.

“Na taj se način ne ponašaju ni u Sjevernoj Koreji. Ovako se vjerojatno ponašalo u Kerumovoj firmi, dok je bila trgovina” rekao je.

Eklatantnim sukobom interesa i veleizdajom Bulj je ocijenio proglašavanje reverzibilne centrale Vrdovo strateškim projektom prije petnaestak dana te spomenuo da je predsjednica tog povjerenstva ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Marina Dalić, a projekt je vlasništvo muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić što je, kaže, eklatantan sukob interesa.

Sudionici prosvjeda istaknuli su višemetarske transparente s ispisanim porukama protiv gradnje termoelektrane Peruća. (Hina)