Nekategorizirano, Svijet

Afganistan dobio prvu žensku TV postaju

afgan_crRiječ je o radikalnoj inicijativi u zemlji u kojoj čitavu televizijsku industriju vode muškarci, a u kojoj je do prije samo 16 godina ženama u potpunosti bila zabranjena edukacija ili bavljenje novinarstvom.

– Želimo da žene imaju aktivnu ulogu u politici i društvu – kazala je Nasrine Nawa (26), direktorica programa Zan televizije.

– Osnažujemo žene kako bi izvan svojih domova mogle voditi neovisne živote – prenosi Vox Feminae.

Nawina je misija obučiti iduću generaciju novinarki u Afganistanu. Trenutno je u Zanu zaposleno pedeset žena u dobi od 17 do 28, od čega je polovica kvalificirana, a polovica tek prolazi novinarsku obuku.

– Mnogo je kvalificiranih novinarki koje su nezaposlene jer većina TV postaja ne želi zaposliti žene. Zbog toga ih zapošljavamo mi. Također želimo obučiti mlade žene koje zbog mjesta na kojima žive ili zbog svojih obitelji možda nemaju pristup edukaciji – kazala je Nawa.

Zan također zapošljava i deset muškaraca koji će žene obučiti kako da snimaju kamerama i montiraju videe. Oglase za poslove objavljuju na svojoj Facebook stranici koja mjesečno prikupi i do 8000 lajkova.

TV postaju je osnovao medijski poduzetnik Hamid Samar, koji je rodni jaz u tržištu uočio nakon što je imao prilike proučiti desetke prijava za posao koje su žene uputile ostalim TV postajama. Afganistanski medijski krajolik sadrži oko 70 satelitskih TV postaja, a konkurencija za ocjenjivanje je veoma rasprostranjena.