Nekategorizirano, Stajališta

Anketa: 96 posto građana spremno zamijeniti jednokratnu plastiku ekološkim alternativama, red je na velikim igračima

foto HINA/ Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, Ured Zagreb
foto HINA/ Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, Ured Zagreb

Devedeset i šest posto građana spremno je zamijeniti jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivijim alternativama, pokazali su rezultati on-line ankete koju su na društvenim mrežama tijekom lipnja proveli zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria (World Wide Fund for Nature) i udruga Prijatelji životinja.

Oni su tijekom lipnja provodili izazov na društvenim mrežama #NisamOdPlastike u borbi protiv korištenja svih oblika plastike za jednokratnu uporabu. Tijekom četiri tjedna provođenja izazova sudjelovalo je preko 20 tisuća ljudi, uključujući brojne hrvatske europarlamentarce, saborske zastupnike, gradonačelnike, jedinice lokalne samouprave, udruge civilnog društva, javne institucije i privatni sektor, priopćeno je u petak iz Ureda u Zagrebu zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca.

Istaknuli su kako su plastični predmeti poput jednokratnih vrećica, čaša, boca i pribora za jelo, glavni izvor ekološkog zagađenja i najmanje se recikliraju jer se najčešće upotrebljavaju izvan kuće i bacaju u okoliš. Povećanje usputne konzumacije hrane i pića dovelo je do porasta količine plastike za jednokratnu upotrebu te se stoga očekuje da će taj problem postati još ozbiljniji.

“Izazov je ciljao na aktivno uključivanje što većeg broja hrvatskih građana na društvenim mrežama koji su trebali potaknuti jedni druge na prestanak korištenja ili zamjenu bilo kojeg oblika jednokratne plastike u trajanju od 30 dana. Svrha izazova bila je mijenjanje loših navika potrošača i stvaranje svijesti o alternativama koje su nam lako dostupne. U online anketi koju smo proveli na društvenim mrežama od 11. do 21. lipnja, od 1550 ispitanika preko 96 posto njih izjasnilo se kako je spremno zamijeniti sve vrste plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu ekološki prihvatljivijim alternativama. Stoga smo pozvali domaće trgovačke lance da ponude svojim kupcima alternative jednokratnoj plastici”, istaknuo je Škrlec.

Naglasio je kako se svijest ljudi diljem svijeta mijenja i “sada je red na velikim igračima poput korporacija i vlada da značajno smanje proizvodnju plastike”. Dovoljno je, kaže Škrlec, spomenuti da je Kina početkom ove godine prestala uvoziti plastični otpad, što predstavlja veliki problem najvećim izvoznicima plastike jer ne znaju gdje bi sada s milijunima tona plastičnog otpada.

“Ovo je snažna poruka našem gospodarstvu koje mora učiniti zaokret prema inovacijama i eko dizajnu kako bi izbjegli daljnje akumuliranje plastičnog otpada u našem okolišu i moru. Razvijanje novih poslovnih modela dovest će do stvaranja novih konkurentnih industrija koje su neizbježna budućnost, a Hrvatska može tu imati prednost”, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec. (Hina)