Aktualno, Nekategorizirano

U jugoistočnoj Europi više od 30% kućanstava energetski siromašno

Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitnajima
Okupilo se 60 predstavnika institucija i organizacija

Konferencija “Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi” održana je jučer, 1. lipnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitnajima – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike, stručnjake za energetsko siromaštvo i predstavnike civilnog društva.

Procjenjuje se da je u zemljama Jugoistočne Europe više od 30% kućanstava energetski siromašno. Regionalne razlike igraju značajnu ulogu u karakteristikama energetskog siromaštva.

U uvodnim govorima dan je naglasak na značajke energetskog siromaštva u JIE. Zastupnik Davor Škrlec naglasio je u svom govoru:

U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, osobito putem socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput energetskih zadruga.

Panel-rasprava fokusirala se na predstavljanje prijedloga polilitka te njihovo komentiranje i razmjenu mišljenja.

Dr.sc. Stefan Bouzarovkski sa Sveučilišta Manchester istaknuo je:

Rješavanje problema energetskog siromaštva u JIE kao prvi i ključan korak zahtijeva sveobuhvatnu obnovu stambenih zgrada i poboljšanje energetske učinkovitosti.

Da bi se učinkovito djelovalo na smanjenje problema energetskog siromaštva, zaključeno je da je ključna suradnja svih dionika.
Konferenciju su organizirali g. Davor Škrlec (zastupnik u EP)i partneri na projektu REACH.