Nekategorizirano, Svijet

Britanska policija opet dijeli informacije sa SAD-om

Britain Parliament
Britain Parliament

– Iako uobičajeno ne komentiramo sporazume o dijeljenju informacija… kako smo dobili nova jamstva sada tijesno surađuemo s našim ključnim partnerima u svijetu uključujući one u obavještajnom savezu “Five Eyes” – rekao je Mark Rowley, vodeći britanski dužnosnik za kontraterorizam.

Savez Five Eyes čine Britanija, Sjedinjene Države, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Britanska premijerka Theresa May razgovarala je ranije u četvrtak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na rubu summita NATO-a u Bruxellesu o curenju informacija u medije o istrazi terorističkog napada u Manchesteru te je Trump rekao da će istražiti “jako zabrinjavajuće navodno curenje informacija iz vladinih agencija”.

Britanska protuteroristička policija izrazila je nezadovoljstvo zbog “neovlaštenog objavljivanja” informacija u SAD-u o napadu na koncertu u Manchesteru u ponedjeljak, ocijenivši da ono “šteti” istrazi, dok je BBC objavio da je manchesterska policija nakon objave tih informacija prestala obavještavati američke vlasti o istrazi.

U terorističkom napadu počinjenom na koncertu u Manchester Areni u ponedjeljak navečer poginule su 22 osobe, a 59 je ranjeno. Odgovornost je preuzela Islamska država.